Ga naar de inhoud

TAS verwerpt beroep van Tsimanoeskaja, die Spelen definitief moet verlaten

Tsimanoeskaja in betere tijden op deze Spelen.

Het Hof van Arbitrage voor Sport (TAS) heeft het beroep van Krystsina Tsimanoeskaja afgewezen. De Wit-Russische sprintster moest van haar nationale sportfederatie de Spelen verlaten nadat ze kritiek had geuit op haar coaches. De 24-jarige atlete ging daar niet mee akkoord, maar vond ook bij het TAS geen gehoor.

Even terug naar vorige week. Krystsina Tsimanoeskaja wordt door haar eigen coach ingeschreven voor de 4x400 meter sprint. Enkele Wit-Russische atleten mochten namelijk niet naar Tokio afreizen, waardoor de beloftevolle sprintster op het wedstrijdblad verschijnt.

 

Zonder haar medeweten blijkt uiteindelijk. Tsimanoeskaja is woedend en beschuldigt haar coaches van nalatigheid. Die kritiek schiet in het verkeerde keelgat van de Wit-Russische president Loekasjenko, die de sprintster verplicht meteen terug te keren naar haar land.

 

Onder dwang wordt de atlete richting de luchthaven begeleid, waar ze uiteindelijk hulp vindt bij de Japanse luchthavenpolitie. 

 

Tsimanoeskaja vocht haar verplichte exit van de Spelen aan bij het TAS, maar wordt nu ook door die instelling in de steek gelaten. De Wit-Russische mag dus toch niet deelnemen aan de 200 meter sprint.

 

Een verhaal waar het laatste woord ongetwijfeld nog niet over geschreven is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.