Tom Boudeweel: "Passie is terug bij Kortrijk, Antwerp heeft nog veel werk"

  Voor KV Kortrijk kon het seizoen niet beter beginnen.

   

  Na 2 speeldagen heeft het klassement van de Jupiler Pro League al een verrassende vorm aangenomen. KV Kortrijk staat met 6 op 6 op kop, topclubs Anderlecht, Genk en Gent konden nog maar 1 punt sprokkelen en Antwerp heeft de rode lantaarn in handen. Voetbalcommentator Tom Boudeweel maakt een stand van zaken op.

  "De passie is terug bij KV Kortrijk"

  Na een overwinning tegen promovendus Seraing trok KV Kortrijk de lijn door tegen Antwerp, al had het dubbeltje ook op de andere kant kunnen vallen. "Het lag zeer dicht bij elkaar", zag Boudeweel. "Maar Kortrijk heeft een degelijke match gespeeld en verrast met 6 op 6."

   

  "Het Kortrijkse verhaal is vergelijkbaar met dat van Union, bijvoorbeeld: echt grote wijzigingen zijn er niet gebeurd aan de kern. Coach Luka Elsner heeft Kevin Vandendriessche (ex-KV Oostende) ingepast op het middenveld, maar die heeft zo specifieke kwaliteiten dat hij overal kan meedraaien."

   

  "Voor de rest staat de basis er nog altijd bij Kortrijk. Een goede verdediging met daarvoor twee goede verdedigende middenvelders: Vandendriessche en Palaversa. 

  De basis staat er nog altijd bij Kortrijk: een goede defensie met daarvoor twee goede verdedigende middenvelders.

  Elsner gaf op het einde van het vorige seizoen al aan dat ze zouden beginnen met een wit blad. "Hij wou passie en mooi voetbal zien en die twee zaken komen nu terug. Als je ziet hoe Deryck met gebalde vuisten viert, zie je dat de passie terug is bij Kortrijk."

   

  "Een ploeg van het niveau van Kortrijk moet daar altijd op teren. dat is de sterkte van hun DNA. De vraag is alleen nog of Selemani vertrekt en of er nog versterkingen bijkomen. Financieel heeft KVK minder ruimte."

  "Twee keer kan Antwerp het niet over de streep trekken"

  Antwerp en nieuwbakken coach Brian Priske blijven met 0 op 6 achter. "Het is duidelijk dat er nog veel werk is", aldus Boudeweel. "Als je een dubbele voorsprong afdwingt tegen KV Mechelen, wil dat zeggen dat je niet slecht bent."

   

  "Maar als je dan nog met 3-2 verliest, wil dat ook iets zeggen. Als je het dan ook in een thuiswedstrijd tegen KV Kortrijk niet over de streep kan trekken, is het wel duidelijk dat er werk aan de winkel is."

   

  "Birger Verstraete moet het spel maken, maar dat ligt niet echt binnen zijn kwaliteiten. En aanvaller Manuel Benson is bij nog geen enkele club geslaagd, ook bij PEC Zwolle heeft hij niet fantastisch gespeeld. Al was hij gisteren wel bij een van de beteren."

   

  Al zijn er verzachtende omstandigheden voor de kern van Priske. "Fischer is er nog maar net bij, Yusuf ontbrak nog, Haroun en Balikwisha zijn geblesseerd. Voor Frey, een spits met een specifiek karakter, is het nog zoeken hoe Antwerp zijn kwaliteiten het best kan benutten. Priske begint nog maar aan zijn zoektocht."

  Brian Priske heeft werk aan de winkel.

  "Fris geluid nodig bij Brugge"

  De grote ploegen hebben al allemaal één of meerdere steken laten vallen bij het seizoensbegin. Club Brugge won na het gelijkspel tegen Eupen bijvoorbeeld met wat moeite tegen Union.

   

  "Bij Brugge zal er toch wat fris geluid bij moeten komen", zegt Boudeweel. "Vooral in balverlies zijn ze kwetsbaar, ze verdedigen niet als team. Dat wordt een werkpunt met het oog op de Champions League."

   

  "Philippe Clement moet ook nadenken hoe hij Bas Dost gaat gebruiken. Vorig seizoen begon de Nederlandse spits heel goed, maar op het einde viel zijn doelpuntenproductie wat stil."

   

  "Charles De Ketelaere en Noa Lang knijpen nu telkens naar binnen, terwijl Dost het moet hebben van flankvoorzetten. Die komen er nu niet, dus het is toch een probleem dat ze Dost niet op die manier kunnen uitspelen."

  Philippe Clement moet ook nadenken hoe hij Bas Dost gaat gebruiken. 

  Genk, Gent en Anderlecht moeten dringend op toerental komen, want ook de belangrijke Europese uitdagingen komen eraan. Alle drie konden ze slechts één punt puren uit hun eerste twee wedstrijden."

   

  "Anderlecht mist wat creativiteit. En de drie ploegen kunnen maar moeilijk de nul op het bord houden. Dat is toch een zeer belangrijk element met het oog op de Europese wedstrijden", besluit Boudeweel.

  Lees ook: