Ooit verspringer, nu snelste man ter wereld: wie is sprintbom Marcell Jacobs?

  Marcell Jacobs snelde in de slotmeters weg van zijn concurrenten naar een olympische titel.

  Vijf jaar geleden was hij nog een matige verspringer. Vanaf vandaag is hij olympisch kampioen op de 100m sprint. Marcell Jacobs is de naam. Maar wie is nu die Italiaan die deze middag de 100 meter van zijn leven liep en zich de komende drie jaar de snelste man ter wereld mag noemen?

  Als zoon van een Italiaanse moeder en een Amerikaanse vader groeide Marcell Jacobs het eerste anderhalf jaar van zijn leven op in Texas. Nadat zijn vader met het Amerikaanse leger naar Zuid-Korea was getrokken, hoorden Jacobs en zijn moeder lange tijd niets van hem. Daaropvolgend besloten de twee weer de oversteek naar Italië te maken.

   

  Jacobs groeide er op langs de oevers van het Gardameer. Van atletiek was er toen nog geen sprake. Jacobs speelde voetbal en basketbal tot een van zijn coaches hem daarop aansprak. Omdat hij geen bal kon vangen, maar wel bijzonder snel was, spoorde die Jacobs aan om het eens in de atletiekwereld te proberen. Een juiste keuze, zo bleek later.

  Afscheid van het verspringen

  Al zal vijf jaar geleden een gouden medaille op de 100m nooit in het hoofd van Jacobs gespookt hebben . De Italiaan was namelijk een verspringer, naar het voorbeeld van zijn grote idool Andrew Howe. En nog geen slechte ook. In 2016 won hij nog het Italaans kampioenschap in deze discipline. 

   

  Na een blessure moest hij 2 jaar later zijn ambities bijstellen in het verspringen. Dan maar sprinten, dacht Jacobs die de liefde voor het verspringen nooit verloor. Op Instagram noemt hij zichzelf nog steeds "Crazylongjumper", een naam die hij ook op zijn nek getatoeëerd heeft.

   

  Een bruuske overgang naar koningsnummer kwam er weliswaar niet. Jacobs werd op de 60m een van de toppers van zijn land met het EK indoor dit jaar als absoluut hoogtepunt waar hij Europees kampioen werd. De overstap naar de 100m drong zich op.

  Gouden kers op de taart

  Het succes van Jacobs op dat nummer komt niet helemaal uit de lucht vallen. De Italiaan was het afgelopen jaar niet van het podium weg te denken op de 100 meter sprint. Zowel in Monte Carlo en Stockholm eindigde hij in de top 3. Zijn beste prestatie dit jaar liep Jacobs in eigen land. In Savona liep hij een nationaal record, genoeg om er de overwinning te pakken.

   

  De Italiaan liep dit jaar dus knappe prestaties. Maar de echte kers op de taart moest nog komen. In een tijd van 9"80 haalde hij in de slotmeters alsnog de Amerikaan Kerley in. Goed voor olympisch goud. Iets waar Jacobs al van droomde sinds hij op zijn 9 jaar zijn eerste voet op de piste zette. Een straffe prestatie. Slechts vijf Europeanen deden het hem voor op de Spelen.

  Tattoos met een betekenis

  Jacobs valt naast zijn snelle tijden ook op vanwege zijn vele tattoos. Veel van zijn tattoos zijn terug te dringen tot de Afro-Amerikaanse cultuur: "Ik heb het in mijn bloed", vertelde de Italiaan enkele maanden geleden bij de Italaanse krant Corriere della Sera. "Ik hou ervan om niet onopgemerkt te blijven, mezelf te onderscheiden van anderen. Ik trek graag de aandacht."

   

  Zijn familie komt ook in die tattoos terug. Naast de namen van zijn kinderen en zijn vrouw, is hij ook zijn vader niet vergeten. Daarom liet hij "Familie. Waar het leven wordt geboren en de liefde nooit eindigt" op zijn lichaam zetten. Een verwijzing naar Amerika, zijn geboorteland. 

   

  Of er nog een tattoo bijkomt, is koffiedik kijken. Maar ons lijkt het dat er binnenkort nog wel een tattoo bijkomt op het lichaam van Jacobs, zij het met een gouden randje.