Unieke ontknoping in het hoogspringen: boezemvrienden beslissen om goud te delen

  Een moment voor de olympische geschiedenisboeken. De Qatarees Mutaz Essa Barshim en Italiaan Gianmarco Tamberi wonnen allebei goud in het hoogspringen. De twee vrienden kregen de unieke kans om het op een akkoord over de olympische titel te gooien.

  Ze konden het zelf amper geloven. Na een bloedstollende strijd in het hoogspringen stonden Barshim en Tamberi perfect op gelijke hoogte. Beiden waren ze foutloos tot 2,39 meter, een hoogte waarop ze drie keer faalden.

   

  Een official bood het duo aan om met een "jump-off" te beslissen wie het goud pakte. "Kunnen we 2 gouden medailles krijgen?", vroeg Barshim. Dat kon zowaar volgens het reglement, waarna de twee elkaar dolblij in de armen vielen.

  Boezemvrienden

  En of ze het elkaar gunden. De twee zijn dan ook boezemvrienden. "Hij is één van mijn beste vrienden", vertelde Barshim achteraf. "Niet alleen op de piste, maar ook erbuiten."

   

  Barshim en Tamberi delen namelijk een verleden. Tamberi miste als topfavoriet de Olympische Spelen door een zware enkelblessure - het was zelfs onzeker of hij ooit opnieuw zou kunnen springen. Daarom stond er vandaag naast de Italiaan ook een opvallende gipsafdruk met "Tokyo 2020". Barshim speelde een belangrijke rol in zijn herstel. 

   

  Nu volgde voor beiden de ultieme bekroning.

  Tamberi met zijn gipsafruk.