Inge Van Meensel over Gouden Derwael: "Als persoon en als gymnaste een groot kampioene"

  Nina Derwael heeft vandaag Belgische turngeschiedenis geschreven met haar gouden brugoefening. Onze turncommentator Inge Van Meensel zag het allemaal vanop de eerste rij gebeuren. In "De Olympische Tribune" blikt ze terug op de gouden prestatie van Derwael.

  Enkele uren na de historische prestatie moet sportjournaliste Inge Van Meensel nog steeds bekomen van de emoties. "Het was een bizarre finale met enorm veel stress", zegt Van Meensel. 

   

  "De finale begon al met vertraging. Dat was de reden voor al de stress bij de finalisten. Je ziet dan meteen wie er het best mee kan omgaan en dat was Nina Derwael."

   

  Maar ook Derwael kampte met de nodige stress tijdens de finale. "Ze durfde niet eens te kijken naar de oefening van haar concurrente Sunisa Lee. Derwael sloot zich helemaal af en zat in haar eigen cocon", zag Van Meensel.

   

  Lee was als eerste aan de beurt, maar kon geen topscore noteren. "Ze was al tijdens de opwarming gevallen. Volgens mij was dat een beetje de decompressie na haar waanzinnige allroundfinale."

  Ik weet niet of mensen dat goed beseffen, olympisch goud in het turnen. Wij zijn helemaal geen turnland.

  Inge Van Meensel, sportjournaliste

  Ook Derwael behaalde niet haar hoogste score op de brug in de finale. "Het was niet de perfecte oefening, maar wie maalt daar nog om. Ze was gewoon veruit de beste. Ik weet niet of de mensen dat goed en wel beseffen, olympisch goud in het turnen. Wij zijn helemaal geen turnland."

  "Dat is een waanzinning toernooi en een waanzinnig moment voor het Belgische turnen. 1 augustus is vanaf vandaag Nina Derwael-dag", stelt Van Meensel voor.

  "Voor mij is Nina Derwael als persoon en als gymnaste een kampioene. Eigenlijk heeft ze alles. Laat ons haar alstublieft koesteren."

  Derwael heeft alles, laat ons haar alstublieft koesteren.

  Inge Van Meensel, sportjournaliste

  "In Rio wist ze dat ze terug zou komen voor de medailles"

  Voor Van Meensel is de gouden medaille van Derwael een hoogtepunt uit haar loopbaan als journaliste. Van Meensel volgde Derwael van dichtbij voor een docu. "Dan besef je pas wat ze ervoor moeten doen."

   

  "In Rio wordt ze op haar 16e negentiende in de allroundfinale. Ze wist toen al dat ze terug zou komen naar de Spelen om voor de medailles te strijden. En dan heeft ze een klik gemaakt. Met veel toewijding en perfectionisme heeft ze hier naartoe gewerkt", zegt Van Meensel.

  Wat haar daarna triggert is het WK 2023 in Antwerpen voor eigen publiek.

  Inge Van Meensel, sportjournaliste

  Volgens Van Meensel heeft Derwael nu een lange break nodig. "Dat verdient ze ook, want ze heeft veel moeten doorstaan. Wat haar daarna triggert is het WK 2023 in Antwerpen voor eigen publiek. En dan is het nog maar een jaar voor Parijs 2024."

   

  Op die manier zal haar coach, Marjorie Heuls, haar wat proberen uit te dagen en te motiveren. "Volgens mij zal ze zich daar dan vooral richten op de brug en de balk. De allround zal te belastend zijn voor haar. En dan kan er nog veel moois gebeuren."

   

  "Eigenlijk heeft ze nu al alles. Maar ze houdt van uitdagingen en een tweede olympische titel is ook een hele uitdaging", besluit Van Meensel.

  Beluister hier De Olympische Tribune:

   

  U kunt de podcast ook beluisteren in de vernieuwde Sporza App. Klik bovenaan op "luister", daar kunt u al onze podcasts vinden.