VIDEO: Britse schrijft geschiedenis in BMX-finale met ongeziene 360 backflip

  "Don't try this at home" - Charlotte Worthington.

  De Olympische Spelen gaan mee met hun tijd. De organisatie voegde enkele sporten die "hot" zijn bij de jeugd toe aan het programma. BMX Freestyle is daar een van. De finales werden vandaag op spectaculaire wijze gewonnen door wereldkampioen Logan Martin en witte merel Charlotte Worthington.

  In het Ariake Urban Spors Park vond er vandaag een spektakelstukje plaats: de allereerste olympische BMX Freestyle-finale. Negen deelnemers bij de vrouwen en evenveel bij de mannen mochten hun sport op de kaart zetten.

   

  Zowel de mannen als de vrouwen kregen elk twee runs van 60 seconden om "tricks" op het parcours uit te voeren. Die vaardigheden werden beoordeeld op verschillende aspecten zoals moeilijkheid, originaliteit, uitvoering, hoogte en creativiteit.

  Logan Martin trotseert de zwaartekracht.

  Ongeziene 360 en Australische stuntman voor goud

  De vrouwen doken vandaag als eerste het skatepark in. De Amerikaanse BMX'ster Hannah Roberts werd vooruitgeschoven als de grote favoriet. Ze leek meteen de puntjes op de i te zetten met een score van 96.10 punten voor haar eerste run.

   

  Roberts deed haar mondstuk al uit om op haar lauweren te rusten, maar dat was buiten de 25-jarige Charlotte Worthington gerekend. De Britse begon nog conservatief aan de finale met een score van 38.60 punten, maar trok in haar tweede run alle registers open. 

   

  Na het landen van een backflip 360 - die nog nooit eerder was uitgevoerd in een vrouwelijke competitie - kreeg ze een monsterscore van 97.50 punten. Zo gaat ze de geschiedenisboeken in als eerste olympisch kampioene BMX Freestyle.

   

  Bij de mannen maakte Logan Martin zijn favorietenrol wel waar. De Australiër deed gisteren de monden al openvallen en stelde ook vanmorgen weer niet teleur. De duizelingwekkende eerste run (93.30 punten) van de regerend wereldkampioen was meteen goed voor goud.

  Britse Worthington verrast favoriete Roberts en pakt goud op BMX-freestyle

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Herbekijk de gouden runs van Worthington en Martin:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.