Waarom is de Derwael zo moeilijk? Nina legt het zelf uit in onze olympische masterclass

  Zondag gaat Nina Derwael voor goud op de brug met ongelijke leggers. Voor dat favoriete toestel ontwikkelde ze een unieke oefening die "De Derwael" gedoopt werd. Wat is daar zo bijzonder aan en hoe moeilijk is het? In deze masterclass legt Nina het haarfijn uit.

  "Anderhalf jaar nodig gehad om onder de knie te krijgen"

  Nina Derwael is niet enkel tweevoudig wereldkampioen aan de brug met ongelijke leggers, ze heeft ook een eigen element op haar naam. Maar hoe zit dat element in elkaar en wat maakt dat element zo moeilijk en speciaal? 

   

  "Bij de Derwael begin je in een handstandpositie. Terwijl je naar beneden gaat, moeten de benen opengaan, waarna je rond de brug roteert. Het moment waarop je normaal terug naar handstand zou gaan, los je de bar", vertelt Derwael. 

   

  "Net voor je de brug opnieuw vastneemt, maak je vervolgens nog een halve draai zodat je omgekeerd aan de brug komt te hangen." 

   

  Doordat de complexe bewegingen elkaar snel opvolgen bij de Derwael, krijgt de oefening dan ook een hoge moeilijksgraad in de turnwereld. "Ik heb bijna anderhalf jaar nodig gehad om de Derwael onder de knie te krijgen", legt de gymnaste uit.

  Bekijk de masterclass door de meester zelf:

  Zondag is het aan Derwael

  Nina Derwael komt op zondag 1 augustus om 12.30u in actie aan de brug met ongelijke leggers.