VIDEO: Spectaculaire beelden uit BMX-voorronde: Australiër duizelt naar winst

  Logan Martin trotseert de zwaartekracht.

  Je held nadoen. Zo ontstond de Freestyle BMX-discipline. In Californië probeerden kinderen hun helden te imiteren door met hun motorfiets trucjes in de lucht uit te voeren. Vandaag maakte het Freestyle BMX zijn intrede als olympische sport. De Australiër Logan Martin tolde er op spectaculaire wijze naar de eerste overwinning.

  Van the streets of California naar de Olympische Spelen. BMX werd geboren op straat, maar uitgebreide televisie-aandacht zorgde ervoor dat het uitgroeide tot een volwaardige sport. Inmiddels worden er jaarlijks wereldkampioenschappen georganiseerd.

   

  Ook de Olympische Spelen ontsnappen niet meer aan het spektakelstuk, Freestyle BMX. De voorrondes werden vandaag gewonnen door topfavoriet en regerend wereldkampioen Logan Martin. 

   

  De Australiër realiseerde meteen de hoogste score bij zijn eerste run. Hij haalde zijn voet niet van het gaspedaal en tollend vloog hij ook door zijn 2e run. De Australische stuntman eindigde op de eerste plaats met een score van 90.97.

   

  Lees onder de video's verder over het format en de puntentelling van de sport.

  Herbekijk de run van Logan Martin:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Hoe scoor je punten? Hoogte, moeilijkheidsgraad, originaliteit ...

  Hoe werkt het? Op de Olympische Spelen mogen de rijders twee runs afleggen. Ze krijgen bij elke run 60 seconden om acrobatische tricks uit te voeren, waarbij de tricks worden beoordeeld op verschillende aspecten, zoals: moeilijkheid, originaliteit, uitvoering, hoogte en creativiteit.

   

  Ze krijgen dan een score op basis van hun prestaties in elke run, waarbij de rijders worden gerangschikt aan de hand van hun gemiddelde score. De rijder met de hoogste score gaat als laatste door naar de finale.


  Rijders die als laatste meedoen, vooral in de finale, hebben het voordeel dat ze zien hoe de vorige renners gepresteerd hebben, en kunnen dit in hun voordeel gebruiken door hun runs aan te passen.


  Morgen staat de finale op het programma. Om 3.10 uur gaan de vrouwen van start en om 4.20 uur mag Logan Martin zijn uitstekende uitgangspositie verdedigen. Volg de volledige finale bij ons via een livestream.

  Kijk naar een compilatie van enkele spectaculaire momenten.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  De grootste uitdager van Martin: Rim Nakamura.