Surfende "Airbender" Badloe is meester van wind en water

  Kiran Badloe heeft Nederland met overmacht een derde opeenvolgende gouden medaille bezorgd in het windsurfen. De 26-jarige Badloe bracht in Tokio een ode aan hoofdpersonage Aang uit de animatieserie "Avatar: The Last Airbender" door aan te treden met een blauwe pijl op zijn hoofd.

  Is de Avatar deze week gereïncarneerd op de Japanse wateren? Kiran Badloe demonstreerde alvast dat hij alle elementen van het windsurfen in de RS:X-klasse perfect beheerst. 

   

  Om goud te grijpen, moest hij vandaag in de medaillerace enkel een diskwalificatie vermijden. Daar slaagde hij met vlag, wimpel en een tweede plaats in. De voorbije dagen won Badloe vijf van de twaalf races en eindigde hij maar liefst tien keer in de top 5. Daardoor eindigde hij met een zeelengte voorsprong op zijn dichtste belagers.

   

  Die belagers maakten er in de medaillerace wel nog een kolderiek spektakelstuk van. De nummers 2, 3 en 4 voorafgaand aan die afsluitende race (zijnde de Fransman Thomas Goyard, de Italiaan Mattia Carboni en de Pool Piotr Myszka) vertrokken veel te gretig en werden dus ook gediskwalificeerd vanwege een valse start.

   

  De Fransman mocht uiteindelijk een schietgebedje prevelen, want hij hield nog één puntje over voor zilver. De Chinees Kun Bi kon zijn ogen niet geloven: met een vierde plaats in de medaillerace surfte hij onverhoopt nog de laatste podiumplaats op.

  Badloe troefde 2-voudig olympisch kampioen af in strijd om startbewijs

  Nederland heerst al bijna een decennium in de RS:X-klasse bij de mannen. Op de voorbije twee olympiades veroverde Dorian van Rijsselberghe de gouden plak. Na een onderlinge kwalificatiestrijd, die spannender was dan de olympische competitie zelf,  troefde Badloe Van Rijsselberghe af voor het enige Nederlandse startbewijs voor deze Spelen.

   

  Van wrok is zeker geen sprake bij Van Rijsselberghe. Na de broederstrijd met Badloe zette hij een punt achter zijn loopbaan, maar vanuit zijn huis in Los Angeles gaf hij zijn landgenoot op deze Olympische Spelen bijna dagelijks raad.