Gewichthefster Van Bellinghen: "Wist niet of ik ooit nog zou kunnen trainen, dus groot succes om hier te staan"

  "Onze sport is de voorbije vijf jaar sterk geëvolueerd in België, vooral bij vrouwen."

  Vorig jaar stond gewichthefster Anna Van Bellinghen tien maanden aan de kant met een zware rugblessure, maar nu mag ze op het hoogste toneel haar kunnen tonen: "Dat is echt een grote overwinning. De strijd tegen doping heeft me ook geholpen om hier te geraken."

  In 2019 tilde Van Bellinghen zich nog naar de bronzen medaille op het Europees kampioenschap in de categorie +87 kilogram. Dat werd zelfs zilver na de diskwalificatie van de Griekse winnares. Vorig jaar werd haar progressie jammerlijk gestuit door een zware rugblessure.

   

  "Ik was tien maanden lang geblesseerd, van februari tot december. Op een gegeven moment wist ik niet of ik ooit nog zou kunnen trainen. Vanaf januari ben ik stilaan kunnen herbeginnen en dat ging best goed."

   

  "Ik hoop vooral verder terug te groeien naar mijn beste niveau. Op deze Spelen wil ik graag mijn beste seizoensprestatie heffen.  Mijn rug blijft wel gevoelig. Ik zal hier dus niet de prestatie van mijn leven kunnen neerzetten, maar ik ben wel in vorm."

   

  "Het is al een grote overwinning om hier te mogen staan. De strijd tegen doping heeft me ook geholpen. Ik heb de voorbije jaren sowieso veel stappen vooruit gezet."

  Onze sport is de voorbije vijf jaar sterk geëvolueerd in België, vooral bij vrouwen. De invloed van crossfit is groot.

  Met Nina Sterckx en Anna Van Bellinghen staan er dit jaar twee gewichthefsters op de Olympische Spelen. "Onze sport is de voorbije vijf jaar sterk geëvolueerd in België, vooral bij vrouwen. De invloed van crossfit is groot. Veel mensen komen zo in contact met een sport waar ze in eerste instantie niet aan denken. Dat we nu met twee gewichthefsters in Tokio staan, is het resultaat van acht jaar werken."

   

  Ook de opgedreven strijd tegen doping helpt de Belgen om zich te kunnen kwalificeren. "Dat maakt het inderdaad mogelijk om ons te kwalificeren. Nu zie je ook wedstrijden waar een zevental atletes uit meerdere landen een medaille kunnen grijpen. Dat was vroeger niet mogelijk."

  Het reglement is nu heel laks, waardoor er een biologisch voordeel mogelijk is voor trans personen. Die beslissing is niet juist tegenover vrouwen.

  In de categorie van Van Bellinghen neemt met de Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard ook de eerste transgender atlete deel aan de Olympische Spelen. "Ik heb persoonlijk niets tegen Laurel, want ze heeft aan alle voorwaarden van het reglement voldaan. Maar die regels staan nu toch situaties toe die niet helemaal juist zijn."

   

  "Ik ben tevreden dat het onderwerp op tafel komt, zodat meer rechtvaardige regels kunnen opgesteld worden. Het reglement is nu heel laks, waardoor er een biologisch voordeel mogelijk is voor trans personen. Die beslissing is niet juist tegenover vrouwen."

  programma Anna Van Bellinghen
  maandag 2 augustus groep B 219 kilogram verslag