Kajaksters Broekx en Peters: "We hopen op een finale, maar makkelijk wordt het niet"

  Lize Broekx (l) en Hermien Peters (r).

  Maandag beginnen de Belgische kajakkers eindelijk aan hun Olympische Spelen. Naast de K1 nemen Hermien Peters en Lize Broekx ook samen deel aan de K2. "We hopen op een finale, maar het zal niet makkelijk zijn", vertelde het ambitieuze duo.

  Terwijl broer Artuur voor de 2e keer deelneemt aan de Spelen maakt Hermien Peters samen met Lize Broekx haar olympisch debuut in Tokio. Hoewel het hun 1e deelname is, geloven beide dames rotsvast in hun kansen. "Het is een meerwaarde dat we goed overeenkomen", vindt de oudste Peters.

   

  "Omdat we samen in een boot zitten, zien we ook samen af. We weten dat we op elkaar kunnen rekenen en dat zorgt ervoor dat we nog iets meer dan 100 procent kunnen geven."

   

  Ook roeipartner Broekx is van mening dat hun goede verstandhouding alleen maar voordelen met zich meebrengt. "We zijn altijd samen en dan leer je elkaar tot in de puntjes kennen."

   

  "Tijdens de winter wonen we ook vaak samen, waardoor we elkaar wel echt goed kennen. Dat is belangrijk natuurlijk. Op training proberen we elkaar ook altijd af te maken om zo steeds beter te worden."

  Op training proberen we elkaar altijd af te maken.

  Lize Broekx

  Met welke ambitie beginnen onze landgenotes dan aan hun 1e olympische wedstrijd? "We hopen op een finale, maar het zal zwaar worden. Omdat er voor het eerst 2 boten per land mogen starten, hebben we ook niet echt een goed beeld van het deelnemersveld", legt Broekx uit.

   

  "We moeten gewoon het beste van onszelf geven. Dan zien we wel waar we eindigen", sluit Peters af.

  Artuur Peters: "Meer toegewerkt naar deze Spelen"

  In Rio eindigde Artuur Peters 5 jaar geleden op een 11e plek in de K1 1.000 meter. Wat verwacht de 24-jarige kajakker van zijn 2e deelname?

   

  "Ik heb meer toegewerkt naar deze Spelen. Als ik hier rondloop voel ik dan ook wel een bepaalde trots. Maandag beginnen we en ik heb er heel veel zin in. Ik hoop een beter resultaat neer te zetten dan in Rio."

   

  Toch mag ook het Japanse klimaat niet uit het oog verloren worden volgens Peters. "Het is hier enorm warm en vochtig. Maar we hebben een aantal manieren gevonden om ons koel te houden. Hopelijk kunnen we zo optimaal presteren."

   

  "Toch is het voor ons anders dan bij de triatlon bijvoorbeeld. Zij moeten langer dan een uur presteren, wij gaan maar een paar minuten in het rood", sloot de Belg af.