Ga naar de inhoud

Van Acker hoopvol over medaillerace Plasschaert: "Brons ligt binnen handbereik"

Emma Plasschaert begint als 5e aan de race voor de medailles.

In de Laser Radial-klasse van het zeilen begint Emma Plasschaert zondag als 5e aan de medaillerace met de beste tien zeilsters. Lukt het haar om in de laatste race op te schuiven richting de medailles? "Brons is binnen handbereik en ook zilver kan nog", zegt Evi Van Acker.

Emma Plasschaert kende geen goede dag in de voorlaatste reeks van de Laser Radial-Klasse in het zeilen. Maar door de mindere prestaties van haar concurrentes begint ze toch nog op een 5e plaats aan de medaillerace van zondag.

 

Volgens Evi Van Acker mag Plasschaert terugblikken op een sterke week op het water. "Als je kijkt naar het totaal aantal punten staat ze op een gedeelde eerste plaats. Dat wil zeggen zonder een aftrekreeks."

 

"Ook de andere toppers hebben een race gevaren die iets minder was. Dat kwam vooral door de wisselende weersomstandigheden. Je hoeft zeker niet altijd in de top 5 te varen om een medaille te behalen", stelt Van Acker.

 

Van Acker behaalde zelf brons in 2012 in Londen en zag dat Plasschaert in het begin last had van de zenuwen. "Het zijn ook haar eerste Olympische Spelen en dat is best een overdondering voor haar. Als zeilster ben je het niet gewend om in de spotlights te staan."

Emma is enorm gegroeid doorheen het evenement.

Evi Van Acker

"Emma is enorm gegroeid doorheen het evenement. Dag na dag ging het beter en zelfs na een mindere negende reeks staat ze er nog steeds goed voor. Ze staat heel dicht in het klassement. Brons is binnen handbereik en zilver kan ook nog", zegt Van Acker.

 

"Bovendien eindigt ze sowieso in de top 8. Een olympisch diploma bij haar debuut is al een mooie prestatie."

"Ook haar concurrentes kenden een mindere dag"

Plasschaert won vorig jaar het olympisch testevent in Tokio. Mentaal kan dat een boost geven in de race om de medailles, vindt Van Acker. 

 

"Er is natuurlijk ook veel gebeurd ondertussen, maar ze mag absoluut vertrouwen hebben. Als alles goed gaat is een medaille zeker mogelijk", zegt Van Acker. 

 

De concurrentie zal zondag behoorlijk zwaar zijn. De Deense Anne-Marie Rindom en de Nederlandse titelverdedigster Marit Bouwmeester zitten al aan hun derde Olympische Spelen en hebben dus voldoende ervaring. "Maar ook zij kenden al een slechte dag in Tokio", stelt Van Acker.

We hebben alles om ervoor te vechten en dan zien we wel waar we eindigen.

Evi Van Acker

"Het belangrijste is dat we alles hebben om ervoor te vechten en dan zien we wel waar we eindigen. Plasschaert heeft hier enorm veel ervaring opgedaan, dat zal voor de toekomst alleen maar goed zijn. Maar uiteraard hopen we op het beste resultaat", besluit Van Acker.

De Deense Rindom begint als leidster aan de medaillerace.

programma Emma Plasschaert
zondag 25 juli reeks 1 en 2 10e en 17e verslag
maandag 26 juli reeks 3 en 4 11e en 8e verslag
dinsdag 27 juli reeks 5 en 6 6e en 5e verslag
donderdag 29 juli reeks 7 en 8 5e en 4e verslag
vrijdag 30 juli reeks 9 en 10 17e en 21e verslag
zondag 1 augustus medal race 2e (4e plaats in eindstand) verslag
Eindstand
1. Anne-Marie Rindom (Den) 78 punten
2. Josefin Olsson (Zwe) 81
3. Marit Bouwmeester (Ned)
83
4. Emma Plasschaert
87
5 Tuula Tenkanen (Fin) 95