Dan Bigham: de Britse "nerd" die met Denemarken wil heersen op de piste

  Binnenkort valt hij het "Britse" werelduurrecord van Sir Bradley Wiggins aan, eerst wil Daniel Bigham de hegemonie van zijn vaderland op de piste doorbreken in Tokio. Wie is de Britse nerd die Denemarken aan olympisch eremateriaal moet helpen? En waarom is hij niet met zijn eigen delegatie op de Spelen?

  Dan Bigham is drievoudig Brits kampioen in de ploegenachtervolging. Zijn laatste titel dateert van 2020. Dat de 29-jarige renner aanwezig is op de Olympische Spelen, is een evidentie.

   

  Maar, neen. De motorsportingenieur koos er niet voor om met de Britten naar Tokio te trekken. Sinds 2019 kan hij niet meer door één deur met de Britse wielerbond. Bigham besloot om zelf aan te kloppen bij Denemarken om zijn kennis van de sport te delen.

   

  Het plan? De olympische hegemonie van zijn thuisland doorbreken. Zowel in Rio, als in Londen en Peking ging het Britse kwartet met het goud aan de haal in de ploegenachtervolging. Daar wil de nerd - bezeten door de sport - samen met de Denen verandering in brengen.

   

  Een utopie is het plan van Bigham alvast niet. Op de wereldkampioenschappen in maart van dit jaar stelde Denemarken maar liefst drie keer op rij het wereldrecord scherper. Een gouden medaille was het logische gevolg.

  Het Deense aflossingskwartet aan het werk op het WK in Berlijn.

  Een nieuwe thuis, ver weg van huis

  "Ik voelde me niet thuis bij de Britse wielerbond voor verschillende redenen", spreekt Dan Bigham openhartig over zijn opmerkelijke transfer.

   

  "Hoe ik mijn prestaties wou verbeteren, pastte niet in het kraam van de bond. Ik ben niet alleen een renner, maar ook een ingenieur die bezig is met aerodynamica en kennis van de sport."

   

  De baanwielrenner werkte in het verleden bij het Formule 1-team van Mercedes, waar hij mocht sleutelen aan de optimale areodynamica van de wagens.

   

  "Daar word ik opgewonden van", gniffelt de Brit. "Ik weet dat het iets nerdy is om te zeggen, maar toch is het zo."

  Denemarken staat open voor verandering - een groot verschil met Groot-Brittannië, dat al lang uit hetzelfde vaatje tapt.

  Dan Bigham

  Bigham stond in 2018 voor de keuze: ga ik voort als renner of als ingenieur? Voor hoofdcoach Ian Dyer was er geen manier om de twee te combineren. Daarenboven maakte de UCI het voortaan onmogelijk om nog bij meerdere landen tegelijk aan de slag te gaan.

   

  "Ik klopte aan bij de Denen, die een fysiek beresterke ploeg hadden", zegt de ingenieur. "Talent hadden ze genoeg, alleen de details moesten gepolijst worden."

   

  "Het is geweldig om deel uit te maken van het Deense team. Ze werken zo progressief. Denemarken staat ook open voor verandering. Dat is een groot verschil met Groot-Brittannië, dat al lang uit hetzelfde vaatje tapt."

   

  Op wraak is Bigham niet uit op de Spelen. "Ik wil Denemarken zien schitteren in Tokio. Het zou speciaal zijn om goud te pakken, zeker omdat ik gewaardeerd word in het team."