De zoektocht naar perfectie: het gouden moment van Nina Derwael in 5 sleutelvragen

  Een prachtig topshot van Nina Derwael aan de brug.

  Dit is het moment waarvoor Nina Derwael (21) zo lang heeft gewerkt. Haar jarenlange zoektocht naar perfectie aan de brug moet straks olympisch goud opleveren. Een vooruitblik naar de climax in 5 sleutelvragen. Zoals: hoe wordt de score straks bepaald? Welke delen van de oefening worden cruciaal? En wat bij een ex aequo?

  1. Hoe verliep de voorbereiding op de finale?

  Het vertrouwen heeft al een flinke boost gekregen. Met prima prestaties aan de brug in de kwalificaties, teamfinale en allroundfinale bewees Derwael dat ze haar oefening tot in de puntjes beheerst. Hoe verliepen de laatste dagen tot het grootste moment in haar carrière?

   

  "Ze heeft vooral gerust, want adrenaline en emoties vreten energie", weet commentator Inge Van Meensel. "Uiteraard heeft ze getraind en aan de laatste details gewerkt. Haar trainer Marjorie Heuls zei dat de stress begon te stijgen, maar dat ze er écht klaar voor is."

  Bij Sunisa Lee zagen we al een klein feestje met een stuk pizza - daar zal Nina ongetwijfeld nog even mee wachten.

  Inge Van Meensel

  Twee schijnbaar eindeloze dagen moet Derwael wachten om eraan te beginnen. "Gelukkig mocht Maellyse Brassart bij haar blijven, zodat Nina een beetje gezelschap heeft. Zij wordt opgevoerd als mental coach." 

  Van Meensel kon ook een kijkje nemen bij Sunisa Lee, de grootste concurrente voor het goud. "Daar zagen we een klein feestje met een stuk pizza." Lee won de allroundcompetitie donderdag. "Met een stuk pizza zal Nina ongetwijfeld nog even wachten", knipoogt de journaliste van Sporza.

  Het wordt ongetwijfeld spannend in de finale aan de brug. Derwael en Lee houden elkaar in evenwicht qua scores op dit onderdeel. Eén keer scoorde onze landgenote het hoogst, één keer was de score gelijk en in de allroundfinale lag de score van de Amerikaanse net iets hoger. 

   

  Score in de kwalificatie - 25/07:

  • Nina Derwael: 15.366
  • Sunisa Lee: 15.200

   

  Score in de teamfinale - 27/07:

  • Nina Derwael: 15.400
  • Sunisa Lee: 15.400

   

  Score in de allroundfinale - 29/07:

  • Nina Derwael: 15.266
  • Sunisa Lee: 15.300

  2. Hoe wordt de score bepaald?

  Voor leken zien de acrobatische bewegingen er allemaal even spectaculair uit, maar heel wat details zullen straks het verschil maken in de titanenstrijd tussen Lee en Derwael. 

  Hoe wordt de eindscore nu bepaald?

   

  De jury bestaat uit vijf leden, die elk een score geven op uitvoering. "De hoogste en de laagste score vallen weg, het gemiddelde van de drie overige scores bepaalt de eindscore", geeft Van Esser mee.

  Nina turnt de hoogste moeilijkheid, maar Sunisa voert meer combinaties uit.

  Dirk Van Esser

  Hoe wordt de moeilijkheid van een oefening bepaald? "Als je moeilijke delen heel snel combineert, krijg je een hoge moeilijkheidswaarde." 

  Dat zien we ook op onderstaand scoreblad. "Nina heeft 4 punten op de moeilijkheid van de afzonderlijke delen, de hoogste moeilijkheid. Daar komen altijd 2 punten bij en zie je dat Nina 0.7 combinatiemoeilijkheid krijgt. Goed voor een totaalscore van 6.7."


  Waar ligt het verschil met haar Amerikaanse rivale? "Sunisa Lee turnt veel meer combinaties, die haar 1 punt combinatiemoeilijkheid opleveren. Goed voor een totaal van 6.8 moeilijkheid."


  Toch velt die hogere moeilijkheid niet meteen het oordeel. "De combinaties komen er niet altijd uit bij Lee", weet Van Esser. "Tijdens de kwalificaties turnde ze daardoor aan 6.6 moeilijkheid en dan hangt ze."

  Een voorbeeld van een scoreblad van een jurylid.

  3. Welke delen van de oefening geven de doorslag?

  "Elk detail zal tellen."

   

  Maar welke specifieken delen van de oefening zullen de doorslag geven? "In het begin is de handstand cruciaal", aldus Van Esser. "De handstand moet loodrecht staan op de legger. De jury ziet dat met het blote oog."

   

  "Bij elk vluchtdeel is het belangrijk dat de heupen ver boven de onderste legger komen", vervolgt de Dirk Van Esser zijn betoog. "De benen en voeten moeten volledig gestrekt zijn, liefst overstrekt." 

  Het kleine hupje van Derwael bij de landing wordt cruciaal. Als ze perfect neerkomt, pakt ze volgens mij goud.

  Dirk Van Esser

  "Elke afwijking, al is het maar één teen, betekent aftrek. Ook de voeten moeten altijd gesloten zijn. De jury merkt elke opening en zet een streepje. Op die manier kunnen de turnsters anderhalf punt verliezen op basis van uitvoering."


  De commentator ziet nog een werkpuntje bij Derwael. "Dat klein hupje bij de landing wordt cruciaal. Als ze straks perfect neerkomt, pakt ze volgens mij goud."

  4. Wat als ze allebei perfect turnen?

  Foutjes kunnen dus de doorslag geven. Maar... wie wint als de beide gymnastes foutloos turnen? "Nina", is Van Esser zeker. "Omdat ze meer uitstraling en klasse heeft aan het toestel." 

   

  Ook de ervaring van onze landgenote op het hoogste niveau, ziet hij als een voordeel. "Ze is tweevoudig en regerend wereldkampioene. Sunisa komt ook als eerste aan de beurt, wat een klein nadeel is."

  5. En bij een ex aequo?

  We mogen er bijna niet aan denken. Maar wat gebeurt er bij een ex aequo? Wordt de koek verdeeld, of krijgen we alsnog het Belgische volkslied te horen?

   

  U hoeft zich geen zorgen te maken, want ook nu denkt onze turnkenner dat Nina Derwael het haalt. "Ze zal een hogere uitvoeringsscore hebben, die geeft de doorslag." 

   

  Zit u klaar voor een bloedstollende finale? Om 12.27 uur organiseren we een nationaal nagelbijtmomentje.

  programma Nina Derwael
  zondag 25 juli kwalificaties allround 6e (naar F) verslag
    kwalificaties brug 1e (naar F) verslag
    kwalificaties team 5e (naar F) verslag
  dinsdag 27 juli finale team 8e verslag
  donderdag 29 juli finale allround 6e verslag
  zondag 1 augustus brugfinale 12.27 u