Belgische ploeg, toch zonder Bolingo, wordt 5e in de gemengde estafette

  De 4x400 meter voor gemengde landenteams heeft België geen medaille opgeleverd. Cynthia Bolingo had de Belgen een extra push moeten geven richting het podium, maar ze moest zich op de valreep laten vervangen door Imke Vervaet. Polen veroverde het goud, voor de VS en de Dominicaanse Republiek, twee landen die pas na een klacht in de finale geraakt waren.

  Herbekijk de finale:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  De samenstelling van de finale van de 4x400 meter gemengd, voor het eerst op het programma van de Spelen, had heel wat voeten in de aarde. De VS en de Dominicaanse Republiek hielden België van de winst in de reeksen, maar werden gediskwalificeerd.

   

  Die beslissing werd na protest teruggedraaid, een ultieme klacht van België werd verworpen. Een knauw voor de medaillekansen van de Belgen en met het forfait van Cynthia Bolingo kwam er vlak voor de start nog een tweede. Bolingo dacht dat ze hersteld was van haar hamstringblessure, maar voelde blijkbaar toch iets opspelen tijdens de opwarming.

   

  Imke Vervaet moest zich zo opmaken voor een olympische finale. Startloper Dylan Borlée had de stok als 6e doorgegeven en Vervaet gaf als 5e door aan Camille Laus. Maar toen al hadden de Belgen de voeling met de kop verloren.

   

  Slotloper Kevin Borlée probeerde nog hemel en aarde te verzetten om op te schuiven. Hij geraakte nog voorbij de Britten, maar de medailles waren gaan vliegen.

   

  Nederland leek vooraan op weg naar het goud, maar Ramsey Angela kon het niet volhouden en zakte terug naar de 4e plaats. Polen had met Duszynski de beste eindsprint, voor de opgeviste landen VS en Dominicaanse Republiek.

  Reacties na de finale: "Een goede chrono, maar we hadden op meer gehoopt"

  • Kevin Borlée: "Het is een vijfde plaats op de Spelen. We hadden op iets meer gehoopt, maar het is zo.  We hebben allemaal goed gelopen en gedaan wat we konden. De andere ploegen hebben allemaal hun beste opstelling gebruikt en zeker bij de vrouwen heeft dat een verschil gemaakt. Maar Imke en Camille hebben ook goed gelopen. Bolingo voelde iets tijdens de opwarming en het is niet evident om dan te wisselen, maar we hebben wel een nationaal record gelopen."
  • Dylan Borlée: "Het is moeilijk om hier blij mee te zijn. De chrono is goed, maar we hoopten natuurlijk op een medaille. De andere ploegen kwamen echt heel sterk voor de dag. Er is wel wat teleurstelling, maar nu moet ik vooral goed herstellen."
  • Imke Vervaet: "Het is heel snel gegaan. Pas in haar laatste versnelling voelde Bolingo nog iets en dus moesten we nog veranderen. Het was heel hectisch. Ik had volledig opgewarmd, dat wel. Ik moest even terug in de focus raken."
  • Camille Laus: "Op zich was het een heel goede race, maar we zijn toch een beetje ontgoocheld want we wilden een medaille. Het is ook een zotte tijd. Nu nog lopen met de Cheetahs."