Ga naar de inhoud

Zwemfinales: Schoenmaker zwemt fantastisch WR, McKeon is koningin van 100m

 vr 30 juli 2021 05:13
Tatjana Schoenmaker kan haar tranen niet bedwingen tijdens de podiumceremonie.

De op twee na laatste finaledag in het Tokio Aquatics Centre heeft een derde wereldrecord opgeleverd. De Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker schreef geschiedenis op de 200m schoolslag met 2'18"95. Emma McKeon kroonde zich dan weer tot de koningin van de 100m vrije slag. Een overzicht.

200m schoolslag (v): Fantastisch WR voor Schoenmaker

Er werden in Tokio voor vandaag nog maar twee wereldrecords gezwommen in het Aquatics Centre. Daar bracht de Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker vannacht verandering in op de 200m schoolslag.

 

In de finale, met ook Fanny Lecluyse, lag ze halverwege nog in tweede positie, maar in de tweede 100m zwom ze indrukwekkend van iedereen weg.

 

Schoenmaker tikte aan in 2'18"95, een fenomenaal wereldrecord. De Amerikaanse vrouwen Lilly King en Annie Lazor mochten met Schoenmaker mee het podium op. Lecluyse werd achtste en laatste.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

200m rugslag (m): Rylov pakt de dubbel

Op de 200m rugslag bij de mannen was het uitkijken naar een nieuw duel tussen de Amerikaan Ryan Murphy, de titelverdediger op dit nummer, en de Rus Jevgeni Rylov, de winnaar van de 100m rugslag in Tokio.

 

Al na 50m keerde Rylov als eerste, alle anderen wisten dan al dat het moelijk zou worden om hem nog te kloppen.

 

In de laatste rechte lijn kwam Murphy nog gevaarlijk dichtbij, maar Rylov hield al bij al gemakkelijk stand. Hij finishte in 1'53"27, een olympisch record. Murphy werd tweede op 88 honderdsten, De Brit Luke Greenbank derde op 1"45.

100m vrije slag (v): McKeon oppermachtig

Op het koninginnenummer bij de vrouwen, de 100m vrije slag, waren alle ogen gericht op de Australische Emma McKeon, de snelste vrouw van het moment op die afstand.

 

De 27-jarige McKeon maakte net als Caeleb Dressel haar favorietenrol ook waar in de finale. Ze haalde het in 51"96, nooit is er op de Olympische Spelen sneller gezwommen op dit nummer.

 

Voor McKeon is het al de derde medaille in Tokio. Ze leidde de Australische ploeg naar goud op de 4x100m vrije slag en pakte ook al brons op de 100m vlinderslag.

 

Siobhan Bernadette Haughey uit Hong Kong pakte net als op de 200m vrije slag het zilver, het brons was voor Cate Campbell, landgenote van McKeon. Sarah Sjöström werd 5e, Femke Heemskerk 7e.

200m wisselslag (m): Chinees goud

De laatste zwemfinale van de dag leverde een derde gouden medaille op voor China. Wang Shun zwom in 1'55"00 een erg snelle 200m wisselslag.

 

Het was nochtans de Amerikaan Andrew Michael die in pole position begon aan de laatste 50m vrije slag, maar hij stortte volledig in met de finish in zicht en werd uiteindelijk pas 5e.

 

Ook zwemlegendes Seto (4e), Hagino (6e) en Cseh (7e), in zijn tiende olympische finale, pakten geen medaille.

 

Die waren voor de Brit Duncan Scott (zilver), zijn derde medaille al, en de verrassende Zwitser Jeremy Desplanches (brons).

Lees ook: