Team Sporza in Tokio: nog 3 dagen, de vrijheid lonkt

  Naar de plaatselijke superette? Je krijgt 15 minuten. Go!

  Onze ploeg in Tokio krijgt over enkele dagen meer bewegingsvrijheid. Na 11 dagen in de olympische bubbel zwaaien de poorten van de Japanse hoofdstad bijna open. Tenminste als de trackingapp groen oplicht.

  De biotoop van de Olympische Spelen bestaat uit 2 grote groepen: enerzijds die van de atleten, anderzijds die van de reporters. 

   

  Allebei mogen ze zo weinig mogelijk met elkaar in contact komen. Als ze dat wel doen, voor een interview bijvoorbeeld, moet dat met de nodige hygiëne en afstand.

   

  Wat de twee groepen vooral moeten vermijden, is contact met de inwoners van Japan. Iedereen heeft negatieve testen moeten voorleggen om het land binnen te mogen en bijna dagelijks ondergaan we hier een test, maar de beleidsmakers nemen liever het zekere voor het onzekere.

   

  De atleten zullen ook niet in contact komen met de lokale bevolking (of het moeten medewerkers van de Olympische Spelen zijn). Na hun competitie krijgen de deelnemers 48 uur om het land te verlaten.

   

  De Belgische basketbalhelden vlogen gisteren nauwelijks 24 uur na hun knappe 4e plaats alweer naar huis.

  De 3x3-mannen kregen nog net de tijd om uw vragen te beantwoorden via Facebook voor ze weer naar huis moesten.

  In 15 minuten naar de "snelwegwinkel"

  Voor reporters gelden andere regels. Na 2 weken in Tokio - 15 dagen eigenlijk, want de aankomstdag staat gelijk aan dag 0 - krijgen ze meer bewegingsruimte.

   

  Tenminste als je over een kerngezond lichaam beschikt. Bijna dagelijks moeten reporters een speekseltest afleggen, in elke arena wordt je temperatuur gemeten en in een app beantwoord je om de 24 uur vragen over je gezondheid. Of je geen hoestje hebt bijvoorbeeld.

   

  Wij voelen ons gelukkig nog altijd zo fris als een hoentje. En hopen nu dat de app over 3 dagen groen oplicht. Dan kunnen we ook eens naar een andere superette voor wat mondvoorraad.

   

  De enige winkel waar we nu welkom zijn, vergelijk je het best met een snelwegwinkel. Alles voorverpakt, niks vers. En een kraakverse appel, daar snakken we eerlijk gezegd wel naar.

  De plaatselijke superette waar uw Sporza-reporters mogen gaan winkelen.

  De bewaker kijkt toe

  Voor een bezoek aan onze snelwegwinkel krijgen we nu welgeteld 15 minuten. Een bewaker in ons hotel noteert je kamernummer, het nummer van je olympisch toegangsbewijs en je vertrektijd.

   

  De man krijgt de hulp van de verplichte app. Die registreert niet alleen onze medische gegevens, hij werkt ook als gps-tracker.

   

  Maar over 3 dagen licht die normaal gezien groen op. En dan kunnen wij op zoek naar die kraakverse appel.

   

  Of we gaan een eindje joggen in het plaatselijke park. Da's toch iets breder dan de parking van het hotel: 2 auto's breed.

  Gaan winkelen? Een bewaker noteert je gegevens en je vertrektijd.