Geen finale voor BMX'ster Vanhoof: ze kan niet profiteren van valfestival

  Elke Vanhoof.

  Het olympische BMX-avontuur van Elke Vanhoof is in de halve finales een halt toegeroepen. In de eerste run kon onze landgenote nog profiteren van een resem valpartijen. Vanhoof kon die voorsprong niet vasthouden en eindigde als 6e in haar halve finale. Enkel de eerste 4 mogen naar de finale.

  Het BMX-programma werd vannacht onze tijd met 45 minuten vertraging afgewerkt. De reden: de hevige regenval in Tokio. 

   

  Maar uitstel was geen afstel: Elke Vanhoof kon in haar eerste run - op het glibberige parcours - profiteren van een resem valpartijen. Ze begon als 3e, met een uitstekende uitgangspositie, aan haar volgende twee runs.

   

  Maar het werd uitstel van executie voor onze landgenote. Na een 6e en 7e plaats totaliseerde Vanhoof 16 punten en eindigde zo 6e in haar halve finale. Dat volstond niet voor een plaats in de finale. Enkel de top 4 plaatste zich.

   

  Vijf jaar geleden in Rio werd Vanhoof nog knap 6e in de finale van de BMX-competitie. Voor deze Spelen wist ze zich eind mei pas te kwalificeren dankzij een 9e plaats in de laatste Wereldbekermanche in Bogota.

  "Training voor de Spelen hing met haken en ogen aan elkaar"

  "Ik heb alles gegeven, maar een finale was niet aan de orde vandaag. Ik deed steeds goed mee en was tevreden dat ik goed in het pak zat tijdens mijn runs", vertelde Vanhoof na de wedstrijd.


  Voor onze landgenote was het een race tegen de klok om punten te sprokkelen voor een olympische kwalificatie. Na een hersenschudding in maart 2019 moest ze lange tijd vanaf de zijlijn toekijken. "Hier staan is op zich al een prestatie inderdaad. Mijn training voor deze Spelen hing met haken en ogen aan elkaar."

   

  "Toch wil je meer als topsporter. Dat is de aard van het beestje. Maar ik kan hier nu wel verder op bouwen. Zo hoop ik op het einde van het seizoen weer mee te draaien met de top. En als ik in de nabije toekomst niet meer té veel de grond kus, wil ik nog voor de Spelen in Parijs gaan (2024)."

  Bekijk het volledige interview van Vanhoof:

  Bekijk de 3 runs van Vanhoof:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  programma Elke Vanhoof
  donderdag 29 juli kwartfinales 4e in heat 1  
  vrijdag 30 juli halve finales 6e in heat 2 (out)  
  vrijdag 30 juli finale /