Tsjech Krpalek olympisch kampioen bij zwaargewichten, ook goud voor Japan

  Met de zwaargewichten bij de mannen (boven de 100 kilogram) en bij de vrouwen (boven 78 kilogram) zit het individuele judo erop tijdens deze Olympische Spelen. Bij de mannen was het goud voor de Tsjech Lukas Krpalek, Akira Sone won bij de vrouwen.

  Met de onverwacht vroege uitschakeling van icoon Teddy Riner, die net als Tamerlan Basjajev brons pakte, stonden in de finale toch eerder outsiders. De Tsjech Lukas Krpalek en de Georgiër Goeram Toesjisjvili streden om de gouden medaille.

   

  Krpalek had het bijzonder zwaar met de ijzersterk ogende Georgiër, hij liep ook 2 bestraffingen op en had zichtbaar last van zijn schouder. In de allerlaatste seconden speelde Krpalek alles of niets.

   

  Hij werkte Toesjisjvili tegen de grond, meteen goed voor een waza-ari en zette nadien door. Krpalek hield de Georgiër in een houdgreep en liet niet meer los: ippon. Goud dus voor Lukas Krpalek die na afloop van de kamp met zijn vreugde geen blijf wist.

   

  De Tsjech won in Rio overigens ook al goud, toen de categorie onder de 100 kilogram.

  9e judogoud voor Japan

  Bij de vrouwen in de categorie boven de 78 kilogram stond er met Akira Sone nog maar eens iemand met de Japanse nationaliteit in een judofinale. Ze nam het op tegen tegen Idalys Ortiz, het nummer 1 op de wereldranglijst.

   

  Beide judoka's voelden duidelijk aan wat er op het spel stond en maakten er een heel erg gesloten finale van. Pas in de golden score viel er een eerste keer iets te vermelden: Ortiz en Sone kregen na heel wat trekwerk een bestraffing.

   

  Na ruim 4 minuten in de golden score kreeg de Cubaanse een 3e bestraffing wat dus goud betekende voor de Japanse Sone. Het is de 9e gouden plak voor Japan in het judo.

   

  Ortiz pakte eerder al goud op de Olympische Spelen in Londen, in Rio bleef ze net als in Tokio achter met zilver. Brons was er nog voor Iryna Kindzerska en Romane Dicko.