Vanhaezebrouck pelt eitje met Referee Department: "Ze vroegen om fouten op te lijsten"

  Hein Vanhaezebrouck

  Er moest iets van de lever in Gent vrijdag. Hein Vanhaezebrouck en de bestuurders van AA Gent zijn er niet de mensen naar die zich graag het zwijgen laten opleggen. Dus werd in de persconferentie voor de match tegen Beerschot vooral gesproken over het Referee Department.

  Het was een duidelijk goed overwogen actie waarmee AA Gent vrijdag uitpakte. Eerst werd op de website een artikel gelanceerd met de beelden van de bal tegen de hand van STVV-speler Maximiliano Caufriez vorig weekend in de slotfase. Hein Vanhaezebrouck kondigde bij het begin van zijn persconferentie spontaan aan dat hij eerst wou uitleggen waarom zijn club dat deed.

   

  "Voor ons is het overduidelijk een beweging van de hand naar de bal. We kunnen begrijpen dat de scheidsrechter en zijn assistent dat niet kunnen zien, maar daarvoor is er natuurlijk een VAR in het leven geroepen."

   

  "We gingen het er eigenlijk bij laten, tot het moment dat het Referee Department maandag nog eens met de uitleg kwam dat het een natuurlijke tussenkomst was. Dat gaat in tegen alle beoordelingen. In de kranten, van specialisten, van ex-voetballers zoals Wim De Coninck en René Vandereycken. En toch bevestigt het Referee Department dat het een logische tussenkomst was."

  Er werd ons gezegd dat we de fouten dit seizoen maar eens moesten oplijsten. We zijn een speeldag ver en het is zover.

  Dit waren de letterlijke woorden van het Referee Department maandag: "We gaan akkoord met de beslissing om geen strafschop toe te kennen omdat de arm in een natuurlijke positie is en de bal vanop korte afstand de hand raakt."


  Vanhaezbrouck tilt zwaar aan het feit dat het Referee Department na het bekijken van alle beelden een dag later niet van gedachten is veranderd. En hij wil even de puntjes op de i zetten over iets wat vorig jaar is gebeurd. "Vorig jaar zaten we met alle clubs van Play-off II samen met het Referee Department en werden onze opmerkingen een beetje weggelachen."


  "Er werd gezegd dat we de fouten dit seizoen maar eens moesten oplijsten. We zijn een speeldag ver en het is zover."


  "Had het Referee Department zelf de correctheid gehad om te zeggen dat er een fout was gebeurd, waren we hier niet op teruggekomen. Als ze een dag later bij hun standpunt blijven, is het aan ons om daar niet mee in te stemmen. Als iedereen zegt dat het een penalty is, dan scheelt er iets bij hen."

  Bekijk de bewuste fase tegen STVV

  "Zondag tegen Beerschot zijn er geen excuses over vermoeidheid"

  Gent staat na de nederlaag tegen STVV op speeldag 1 meteen voor een belangrijke tweede competitiematch tegen Beerschot zondag. De Europese nederlaag tegen Valerenga tast het vertrouwen niet aan. 

   

  "Europees hebben we gedaan wat we moesten doen, ook al hebben we verloren. We hebben geroteerd omdat het een unieke gelegenheid was om dat te doen. De prestatie was niet geweldig, maar nu focussen we op de match tegen Beerschot."

   

  "Zondag hebben we geen excuses over vermoeidheid. Iedereen moet een juiste reactie tonen na de twee nederlagen die we geleden hebben. Vooral het verlies in STVV was een domper." 

   

  "Ik moet wel zeggen dat ik blij was met die reactie, want het toont dat we absoluut willen winnen. Vorig jaar waren er matchen die we verloren waarna ik gelatenheid voelde."

   

  Gent zal het tegen Beerschot wel nog zonder Jaremtsjoek en Bezoes moeten doen. Zij trainen nog individueel en Vanhaezebrouck weet niet wanneer ze volledig fit zullen zijn.

  Ik was blij met de reactie na STVV. Vorig jaar waren er matchen die we verloren waarna ik gelatenheid voelde.

  Bekijk de volledige persconferentie