Franse judokolos Teddy Riner moet na 2 gouden medailles tevreden zijn met brons

  Brons voor topfavoriet Teddy Riner.

  De Fransman Teddy Riner zal zich in Tokio niet voor de derde keer op rij tot olympisch kampioen kronen. In de klasse boven 100 kilogram verloor Riner in de kwartfinales van de Rus Tamerlan Basjajev.

  Teddy Riner kon in Tokio pas de tweede judoka worden met 3 olympische titels op rij. Dat kunstje kon tot nog toe alleen de Japanner Tadahiro Nomura voor mekaar krijgen. Hij pakte goud in de -60 kg op de Olympische Spelen van 1996, 2000 en 2004.

   

  Tienvoudig wereldkampioen Riner, die in 2020 een einde zag komen aan een reeks van 154 kampen zonder nederlaag, hoopte zich in Tokio in het gezelschap van Nomura te nestelen, maar in de kwartfinales liep het mis voor de Franse kolos. De Rus Tamerlan Basjajev klopte Riner met waza-ari. 

  Brons voor Riner

  In de strijd om het brons nam Riner het nog op tegen de Japanner Hisayoshi Harasawa. Riner ging continu in het offensief, dwong de Japanner ook tot 2 bestraffingen, maar kon geen beslissing afdwingen in de reguliere speeltijd.

   

  In de golden score ging Harasawa uit vermoeidheid steeds meer hangen aan Riner. Het leverde hem uiteindelijk ook zijn 3e bestraffing op. Brons dus voor Riner, al zal dit voor de 10-voudige wereldkampioen en gouden medaillewinnaar in Londen en Rio eerder als een troostprijs aanvoelen.