Lecluyse sluit de rij in haar eerste olympische finale: "Met blij gevoel naar huis"

  Fanny Lecluyse.

  Fanny Lecluyse heeft haar Olympische Spelen afgesloten met de achtste plaats op de 200m schoolslag. Na een heel sterke start bleef de 29-jarige met 2'24"57 ruim een seconde boven haar BR. De overwinning was voor de Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker, die een fantastisch wereldrecord zwom.

  Een Belgische zwemster in een olympische finale, dat was van 1996 geleden. Toen zwom Brigitte Becue in Atlanta de finales van de 100m en de 200m schoolslag. Ze werd toen 8e en 7e.

   

  Lecluyse plaatste zich in Tokio voor de finale van de 200m schoolslag met de achtste tijd van alle deelnemers. 

   

  In baan 8 vertrok ze uitstekend voor haar laatste wedstrijd in het Tokio Aquatics Centre (en haar carrière?). Ze keerde na 50m in 32"49, zo snel opende onze landgenote nog nooit.

   

  Halfweg lag Lecluyse in zesde positie met 1'08"95, nog altijd sneller dan het schema van haar BR. 

   

  In de laatste 100m viel Lecluyse wat terug. Ze tikte uiteindelijk aan in 2'24"57, ruim een seconde boven haar beste tijd ooit. Ze werd daarmee achtste en laatste.

   

  De olympische titel was voor de Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker, die een fantastisch wereldrecord zwom: 2'18"95. 

  De finale van Lecluyse:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  "Dit waren sowieso mijn laatste Olympische Spelen"

  2'24"57 en de 8e plaats. Is Lecluyse daar tevreden mee? "Ik heb gewoon geprobeerd er voor te gaan. Ik had niets te verliezen, het hoofddoel was finale. Ik wilde een besttijd zwemmen, maar de laatste 50m was heel zwaar door mijn snelle start."

   

  "Ik denk wel dat ik met een blij gevoel naar huis mag gaan door deze finaleplaats. Ik wil iedereen bedanken, zeker mijn trainer.  Het is dankzij hem dat ik hier sta."

   

  Derde Spelen, eerste finale. "Het is een eer dat ik bij de toppers van België kan horen. Ik ben daar heel trots op. Ik had een scherpere tijd verwacht in de finale, maar podium was te hoog gegrepen. Ik geloofde in 2'22"99, dat was de kers op de taart geweest."

   

  "Mijn grootste droom is uitgekomen. Ik ben beginnen te zwemmen omdat mijn mama schrik had dat ik zou verdrinken in haar vijver. Ik begon het leuk te vinden, ben niet altijd beloond voor mijn opofferingen, maar deze finale was een mooie beloning."

   

  Was dit meteen ook het laatste wapenfeit van Lecluyse op het hoogste niveau? "Dit waren sowieso mijn laatste Olympische Spelen. Wanneer ik ga stoppen, dat weet ik nog niet. Ik heb er geen datum op geplakt. Ik ga eerst wat vakantie nemen. Ik heb wel al nieuwe plannen voor het kleinbadseizoen, dat is nog een uitdaging."

  Wanneer ik ga stoppen, dat weet ik nog niet. Ik heb er geen datum op geplakt. Ik ga eerst wat vakantie nemen. Ik heb wel al nieuwe plannen voor het kleinbadseizoen, dat is nog een uitdaging.

  Fanny Lecluyse

  De reactie van Lecluyse:

  programma Fanny Lecluyse
  zondag 25 juli reeks (100m schoolslag) 1'07"93 (26e, niet naar HF) verslag
  woensdag 28 juli reeks (200m schoolslag) 2'23"42 (11e, naar HF) verslag
  donderdag 29 juli halve finale (200m schoolslag) 2'23"72 (5e, naar F) verslag
  vrijdag 30 juli finale (200m schoolslag) 2'24"57 (8e) verslag