"Worstjes!" 3x3-Lions gaan plat na vraag van de mama in Facebook Live

  Hét team van de eerste week op de Olympische Spelen is zonder twijfel de 3x3 Belgian Lions. Op enkele dagen tijd maakten ze België warm voor het 3x3 basketbal. Ze schopten het onverwacht tot in de halve finales. Genoeg redenen dus voor een Facebook Live met de Lions, die jullie vragen beantwoordden vanuit Tokio.

  "De steun uit België hebben we gevoeld"

  De Belgian Lions werden heel knap vierde in het debuut van het 3x3 basketbal op de Olympische Spelen. Heeft de teleurstelling ondertussen al plaats gemaakt voor trots? "Deels wel", zegt Thierry Marien. 

   

  "Ik denk dat we trots mogen zijn op wat we gedaan hebben. Maar als je zo dicht bij een medaille komt, wil je die liefst mee naar huis nemen. Als we het rationeel bekijken: top vier op de Olympische Spelen blijft een heel straffe prestatie. Daarom dat we straks toch met een opgeheven hoofd naar huis kunnen."

   

  Het 3x3-toernooi leefde enorm in België. Beseffen de Lions dat? "Ja, dat begint stilaan te komen", zegt uitblinker Thibaut Vervoort. "We krijgen heel veel berichtjes van over het hele land. Dat is echt super en dat heeft ons heel veel energie gegeven tijdens de Spelen."

   

  "De steun uit België was enorm en dat hebben we ook gevoeld."

   

  Het WK op de Groenplaats in Antwerpen, dat moet het volgende grote doel worden? "Eerst is er nog het EK in Parijs", merkt Marien op. "Dat WK in Antwerpen wordt een heel leuk event. We kijken ernaar uit."

  Ik denk dat we trots mogen zijn op wat we gedaan hebben. Maar als je zo dicht bij een medaille komt, wil je die liefst mee naar huis nemen.

  Thierry Marien

  Is er een plan om deze sport uit te bouwen in België? (Jules De Jonghe)

  Nick Celis: "Ik vind dat een moeilijke vraag. We zijn zelf bezig met onze sport zo goed mogelijk te doen. Om dan nog zelf die sport uit te bouwen, dat lijkt wat veel hooi op de vork. Ik hoop dat er andere mensen zijn die het kunnen overnemen zodat wij kunnen focussen op onze sport."

   

  "Morgenvroeg zitten we samen met mensen van het beleid om de populariteit te bespreken. Ik denk wel dat ze er iets mee gaan doen."

   

  Thibaut Vervoort: "Het is heel leuk om de jeugd te kunnen motiveren, in gelijk welke sport. Basketbal is een leuke sport. Hoe meer volk, hoe beter."

  Conny Busschaert (mama Mariën): Wat wil je morgen eten?

  Na de eerste serieuze vraag was er plots hilariteit onder de Lions. Conny Busschaert, de mama van Marien, vroeg zich af wat haar zoon wilde eten bij terugkomst in België? "We zullen eens goed gaan eten op restaurant", was het tweede antwoord. Het eerste: "Worstjes!", in koor.

  Morgenvroeg zitten we samen met mensen van het beleid om de populariteit te bespreken. Ik denk wel dat ze er iets mee gaan doen.

  Nick Selis

  Wat is het plan voor in Parijs? Hoe kunnen wij steunen? (Dominique De Coninck)

  Thibaut Vervoort: "Er wordt meteen naar mij gekeken omdat ik gisteren al uitspraken deed over de volgende Spelen. Het is natuurlijk maar drie jaar meer, dus dat prikkelt wel. We hebben er van kunnen proeven, we moeten er nu echt in investeren."

   

  "Hoe de mensen ons kunnen steunen? Door gewoon te doen wat ze nu doen. Iedereen doe het super, we voelen alle steun. Het is een mooie momentopname, maar het is het moment om het vast te houden en er te blijven over spreken met mekaar."

  Is het te combineren met professioneel basketbal? Willen jullie een profcontract bij een 5x5-ploeg? (Bart Tabruyn)

  Rafaël Bogaerts: "Ik denk dat ik voor ons allemaal spreek als ik zeg dat we bij 3x3 gaan blijven. We hebben de microbe te pakken. We zitten in een goede flow en ik geniet van dit project."

   

  Thierry Mariën: "Zoals Raf zegt, het is een heel andere sport en volledig anders dan 5x5. Dat is ook mijn ambitie niet. Dat zou een optie kunnen zijn, maar 3x3 is leuker om te spelen."

   

  Nick Celis: "Een profcontract kan in deze sport, maar dat hangt van Sport Vlaanderen af. Dan zullen we niet in België actief zijn, maar over de hele wereld. Onze gewone jobs opgeven? Dat is een moeilijke."

   

  Thierry Mariën: "Ik doe mijn job heel graag, dat is niet gemakkelijk om die zomaar op te geven zonder zekerheid."

  Onze gewone jobs opgeven? Dat is een moeilijke.

  Nick Celis

  Wat was het meest memorabele moment tijdens de Spelen?

  Nick Celis: "Ik denk de eerste wedstrijd, die we wonnen in de laatste seconde tegen de uiteindelijke olympische kampioen. Dat heeft ervoor gezorgd dat er heel veel aandacht naar de sport is gekomen."

   

  "Het is voor ons ook een stap geweest: winnen van een topploeg. Dat was het mooiste moment."

  Hoe kunnen we zelf met 3x3 beginnen?

  Nick Celis: "Er zijn nog geen 3x3-clubs, maar wel al sportkampen waar je vrijblijvend kan aan deelnemen en zelf je ploeg kan maken."

  Wat zeiden ze op het werk toen je verlof vroeg voor de Spelen?

  Thierry Marien: "Dat is bij niemand een probleem geweest. Bij iedereen op het werk is de steun gigantisch. Op sociale media zijn onze werkgevers ook heel actief om ons te promoten."

  Kijk naar de Facebook Live met de 3x3-Lions: