Ga naar de inhoud

meest recent

Kroatische broers schrijven roeigeschiedenis, drama voor Nederlands duo

 do 29 juli 2021 03:24
Keijser en Paulis verbijten hun ontgoocheling.

De tweede dag van de roeifinales heeft geen tweede gouden medaille opgeleverd voor Nederland. Het duo Keijser-Paulis leek op weg naar goud in de lichte dubbel-twee bij de vrouwen, maar vlak voor de finish miste Keijser een slag. Het werd uiteindelijk brons. Wat een ontknoping!

Twee zonder stuurman (m): Sterke broers

De Kroatische broers Martin en Valent Sinkovic hebben geschiedenis geschreven. Ze zijn erin geslaagd hun tweede olympische roeititel te pakken, in een andere discipline dan vier jaar geleden in Rio de Janeiro.

 

Toen pakten ze het goud in de (zware) dubbeltwee bij de mannen, vandaag deden ze hetzelfde in de twee zonder stuurman. Het is het eerste mannelijke duo dat daarin slaagt in de geschiedenis.

 

De broers lagen van begin tot einde aan kop en haalden het autoritair in 6'15"29. Roemenië en Denemarken klommen mee het podium op.

 

Na goud in het taekwondo is het de tweede gouden medaille voor Kroatië in Tokio.

Twee zonder stuurman (v): Nieuw-Zeeland boven

In de twee zonder stuurman bij de vrouwen is de olympische titel voor Nieuw-Zeeland, de tweevoudige wereldkampioen in deze discipline en gisteren goed voor een wereldrecord in de halve finales.

 

Grace Prendergast en Kerri Gowler lieten Canada het snelste starten, maar namen iets na halverwege fors over. Ze gingen daarna onbedreigd naar hun eerste olympische titel in 6'50"19. 

 

De Russische boot onder olympische vlag en Canada pakten verrassend zilver en brons op enige afstand.

 

Het is voor Nieuw-Zeeland de eerste gouden medaille in Tokio.

Lichte dubbel-twee (v): Nederlands drama

De enige Nederlandse boot in het water op dag twee van de roeifinales heeft ook voor een vijfde medaille gezorgd. Marieke Keijser en Ilse Paulis werden knap derde in de lichte dubbel-twee bij de vrouwen. Al zullen ze daar niet tevreden mee zijn, na wat er in de laatste meters gebeurde.

 

Het Nederlandse duo schoot uitstekend uit de startblokken. Halverwege lagen Keijser en Paulis aan de leiding en die voorsprong werd alleen maar groter richting de finish. 

 

Maar met de finishlijn in zicht, ging het helemaal mis voor de twee Nederlandse vrouwen. Met het goud al om hun nek miste Keijser een slag. Keijser en Paulis werden al uitdrijvend net nog 3e.

 

Het goud was voor Italië in 6'47"54, voor Frankrijk en de Nederlanders.

Lees ook: