Renner die racistisch beledigd werd: "Geschokt dat dit op de Spelen kan gebeuren"

  De 34-jarige Azzedine Lagab werd 36e in de olympische tijdrit.

  De Duitse wielercoach die 2 Noord-Afrikaanse renners in de tijdrit "kamelendrijvers" noemde, is door de Duitse federatie naar huis gestuurd. De UCI heeft de man ook tijdelijk geschorst. Ondertussen heeft ook 1 van de renners gereageerd op het voorval. "Ik heb wel meer racistische beledigingen gekregen", vertelde Lagab.

  De Duitse coach Patrick Moster wilde in de olympische tijdrit renner Nikias Arndt naar voren stuwen, maar ging uit de bocht met zijn uitlatingen. "Haal die kamelendrijvers in", riep hij Arndt toe die in de olympische tijdrit op de Eritreeër Amanuel Ghebreigzabhier en de Algerijn Azzedine Lagab aan het jagen was.

   

  Azzedine Lagab heeft ondertussen bij Bild gereageerd op het incident. "Ik was vrij snel in het hotel omdat ik een vlucht naar Istanbul moest halen. Toen ik daar aankwam, zag ik dat het verhaal geëscaleerd was. Als het niet op TV was vertoond, was het niet zo groot geweest."

  Er is geen kamelenrace op de Olympische Spelen, daarom ging ik wielrennen.

  Azzedine Lagab op Twitter

  "Geschokt dat dit op de Spelen kan gebeuren"

  "Ik was niet echt geschrokken, want ik heb al veel agressievere en meer directe racistische beledigingen naar mijn hoofd gekregen", gaat de amateurwielrenner verder. "Ik was gewoon geschokt dat dit op zo'n professioneel niveau als de Olympische Spelen kon gebeuren."

   

  Lagab koestert geen wrok tegenover Moster. "Misschien zou ik het hem vergeven als hij belde. Maar als je iets wilt repareren dat kapot is, zal er altijd een litteken blijven. Waar moet ik met hem over praten? Zou dat iets veranderen?"

  De disciplinaire commissie van de UCI buigt zich later over een eventuele definitieve schorsing. Verder benadrukte de internationale wielerbond nog een keer dat het "elke vorm van racistisch en discriminerend gedrag veroordeelt en streeft naar integriteit, diversiteit en gelijkheid in de wielersport".