Officieel: Sagan en Ackermann verlaten Bora-hansgrohe na dit seizoen

  Een grote verrassing is het niet, maar het vertrek van zowel Peter Sagan als Pascal Ackermann bij Bora-hansgrohe is nu wel officieel. Het gaat om "een strategische beslissing" volgens het Duitse team.

  "Peter heeft gekozen voor een andere optie"

  "Veranderingen bij Bora", zo begint de mededeling over het vertrek van Sagan en Ackermann. Volgens teammanager Ralph Denk zijn er verschillende redenen voor het vertrek van de Slovaak en de Duitser.

   

  Bora-Hansgrohe begon als een ploeg die volledig gebouwd was rond de superster Peter Sagan, maar die weg is al een tijdje verlaten. 

   

  "Tot het einde hebben we met Peter onderhandeld over een toekomst samen. Maar het team is geëvolueerd en zal dat blijven doen. Peter heeft uiteindelijk beslist dat hij een andere optie heeft, die meer in lijn ligt met zijn ideeën."

   

  Sagan rijdt sinds 2017 voor Bora-Hansgrohe. Naar welk team de drievoudige wereldkampioen zal trekken na dit seizoen is nog altijd niet duidelijk. Er was even sprake van het team van Patrick Lefevere, maar die piste lijkt verlaten.

   

  Sagan was erg succesvol voor Bora-Hansgrohe. "We waren niet alleen ploegmaats, we waren deel van een grote familie. In de vijf seizoenen bij de ploeg heb ik enkele van mijn meest beklijvende momenten in mijn carrière beleefd", zegt Sagan in het persbericht.

   

  Sagan won onder meer Parijs-Roubaix en zijn zevende groene trui in Duitse loondienst. 

  "Hadden graag voortgegaan met Pascal, maar hij vond het tijd voor iets nieuws"

  Het is geen geheim dat er de laatste maanden een kink in de kabel zat tussen Pascal Ackerman en het team. Zo was de Duitser erg ontgoocheld dat hij niet naar de Tour mocht om er voor ritzeges te sprinten.

   

  Die teleurstelling is wederzijds, blijkt uit het persbericht. "Ook Pascal kreeg een voorstel van ons. Hij werd prof bij ons en ik denk dat we hebben bijgedragen aan zijn ontwikkeling tot een van de topsprinters in het peloton", zegt Ralph Denk.

   

  "We hadden graag met hem voortgegaan, maar Pascal heeft beslist dat het tijd is voor iets nieuws."

   

  "We hebben vorig jaar door allerlei redenen niet al onze doelen bereikt, maar onze lat ligt heel hoog. Dat is de reden waarom we al gestart zijn met een herorganisatie met het oog op de toekomst. Meer daarover in de volgende weken. Ik wens Peter en Pascal het beste in de toekomst."

   

  Ackermann was er net als Sagan bij vanaf het begin van de ploeg in 2017. Hij won onder meer twee ritten in de Vuelta en twee ritten in de Giro. In die laatste ronde nam hij in 2019 ook de puntentrui naar huis.

   

  "Ik ben vooral dankbaar dat het team me de ruimte gaf om me te ontwikkelen tot een topsprinter", reageert Ackermann. "Ik heb beslist nu een ander pad op te gaan, maar dat was zeker geen makkelijke beslissing."