"De Belgian Cats hebben vrouwenbasketbal mondiaal een stukje veranderd"

  Emma Meesseman is de vaandeldraagster van deze Belgian Cats.

  De Belgian Cats zijn gisteren aan de Olympische Spelen begonnen met een stunt tegen Australië, de nummer 2 van de wereld. Voormalig Belgian Lion Tomas Van Den Spiegel is vol lof over de Belgische vrouwen.

  "Het was een droomdebuut", vertelt Tomas Van Den Spiegel in Van hier tot in Tokio. "Ik zag het niet zo goed in, want de Cats zitten eigenlijk wel een beetje in de groep des doods, met naast Australië ook nog China. Dat zorgt toch al voor wat druk."

   

  "Die eerste match wil je eigenlijk ook winnen, maar dan kom je tegen Australië, na de VS het beste land ter wereld. En dan zie je toch die mentale weerbaarheid die de Cats al jaren hebben."

   

  Van Den Spiegel is ook lyrisch over Emma Meesseman. "In het mannentoernooi heb je Luka Doncic, een echt fenomeen waar iedereen naar kijkt. Bij de vrouwen is dat echt Emma Meesseman."

   

  "Zijn nam het team op sleeptouw, maakt nooit verkeerde keuzes en doet echt alles goed. Speelsters als Allemand en Delaere trekken zich daaraan op."

  In het mannentoernooi heb je het fenomeen Luka Doncic, bij de vrouwen is dat Emma Meesseman. Zij doet alles juist.

  Tomas Van Den Spiegel

  "Soms heb je spelers of speelsters die echt alles hebben en die geboren zijn om te basketballen. Emma Meesseman is zo iemand. Zij doet alles juist, het is onvoorstelbaar."


  "Haar mentale kracht is ook enorm. Je hebt ups en downs, soms zelfs binnen een match, maar zij slaagt er altijd in om zich te herpakken en constant te zijn. Dat zorgt voor stabiliteit."


  "De Belgian Cats hebben het vrouwenbasketbal mondiaal echt voor een stukje veranderd, met een specifieke speelstijl waar internationaal naar gekeken wordt. Zo moet vrouwenbasketbal gespeeld worden, het hoeft geen kopie te zijn van mannenbasketbal."


  "Het kan heel aantrekkelijk zijn op een andere manier. Heel dynamisch, met veel passes en veel beweging. De Belgian Cats zijn eigenlijk het eerste team dat daarin geslaagd is om dat zo te definiëren en dat trekken ze nu door. En dan win je gewoon van Australië."

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  programma Belgian Cats

  kwartfinales
  China Servië 70-77 verslag
  Australië Verenigde Staten 55-79 verslag
  Japan België 86-85 verslag
  Spanje Frankrijk 64-67  
  groepsfase
  dinsdag 27 juli Australië - België 70-85 verslag
  vrijdag 30 juli België - Puerto Rico 87-52 verslag
  maandag 2 augustus China - België 74-62 verslag
      M W V +/- punten
  1. China 3 3 0 +56 6
  2. België 3 2 2 +38 5
  3. Australië 3 1 2 +10 4
  4. Puerto Rico 3 0 2 -104 3