Olympisch voetbaltoernooi: wat u moet onthouden van de groepsfase

  Er is al heel wat gebeurd in het olympisch voetbaltoernooi.

  Nu de groepsfase voorbij is, maakt het olympisch voetbaltoernooi zich op voor de kwartfinales. Hebt u geen idee wat er zich de afgelopen dagen afspeelde op de Japanse voetbalvelden? Geen probleem, wij geven u snel een stand van zaken.

  1. Richarlison en Miedema on fire

  In groep D verzekerde titelverdediger Brazilië zich bij de mannen zonder al te veel problemen van de kwartfinales. Na een 7 op 9 tegen Duitsland (4-2), Ivoorkust (0-0) en Saudi-Arabië (1-3) eindigden 'De Goddelijke Kanaries' helemaal bovenaan in hun poule. 

   

  Man van het toernooi? Everton-speler Richarlison. Na een hattrick tegen Duitsland en een tweeklapper tegen Saudi-Arabië voert de 24-jarige aanvaller de topschutterslijst met verve aan.

   

  Bij de vrouwen is Vivianne Miedema dan weer goed op weg om de grote uitblinkster te worden. Met 8 doelpunten en 1 assist verkeert de Nederlandse aanvalster momenteel in bloedvorm.

  2. Toplanden sneuvelen in mannentoernooi

  Terwijl Spanje en Brazilië beiden hun groep winnend afsloten, werd de poulefase ook meteen het eindstation voor een aantal andere voetbalgrootheden. 

   

  Zowel Frankrijk, Argentinië als Duitsland eindigden 3e in hun groep. De hoop op olympische glorie kon dan ook al snel de prullenbak in. Ondanks 4 doelpunten van André-Pierre Gignac eindigden Les Bleus met slechts 3 punten achter Japan en Mexico. 

   

  Argentinië moest dan weer Spanje en Egypte voor laten gaan, terwijl vice-olympisch kampioen Duitsland zijn meerdere moest erkennen in Brazilië en Ivoorkust.

  3. Doelpuntenfestivals verbloemen teleurstellend spelpeil

  Hoewel er een olympische titel op het spel staat, is het niveau vaak niet altijd om over naar huis te schrijven. Helemaal onlogisch is dat natuurlijk niet, want met maximaal 3 spelers ouder dan 23 jaar treedt geen enkel team op volle sterkte aan in het mannentoernooi.

   

  Gelukkig kunnen doelpunten veel verbloemen in het voetbal. Wedstrijden met minimaal 5 doelpunten zijn dan ook geen uitzondering op deze Spelen. Denk maar aan de 4-3 tussen Frankrijk en Zuid-Afrika of de 6-0 tussen Zuid-Korea en Honduras.

   

  Ook bij de vrouwen, waar er geen beperkingen gelden op de leeftijd, vlogen de doelpunten ons de afgelopen dagen om de oren. Zo draaide het Nederlandse elftal in één week tijd zowel Zambia (3-10) als China (8-2) door de gehaktmolen.

  4. Antwerp-speler Miyoshi scoort voor swingend Japan

  Ook thuisland Japan stootte dankzij een knappe 9 op 9 door naar de volgende ronde. Met 7 gemaakte doelpunten en amper 1 tegen ontpopten de Samurai Blue zich ondertussen tot een gevaarlijke outsider voor een medaille.

   

  In de laatste groepswedstrijd trakteerden de Japanners topland Frankrijk op een droge 4-0. Met een knappe schuiver in de rechterbenedenhoek pikte ook Antwerp-middenvelder Koji Miyoshi zijn doelpuntje mee. 

  5. Instagram-relletje tussen Brazilië en Argentinië

  Na de uitschakeling van grote rivaal Argentinië in de groepsfase konden enkele Braziliaanse spelers het toch niet laten om hun Zuid-Amerikaanse vrienden nog wat te jennen.

   

  Op Instagram plaatste Aston Villa-middenvelder Douglas Luiz namelijk een verhaal waarop hij al lachend afscheid nam van de Argentijnen. Ook ploegmaats Richarlison, Reinier en Cunha namen deel aan het grapje.

   

  Aanleiding was een uitspraak van de Argentijn Leandro Paredes aan het adres van Richarlison, nadat de laatstgenoemde een hattrick lukte tegen Duitsland. 

   

  Paredes vroeg zich toen af of de Braziliaanse spits op de Spelen wel zou kunnen scoren in de finale. Een verwijzing naar de Copa America-finale waarin Brazilië - met Richarlison in de basis - onderuit ging tegen Argentinië.

  Kwartfinales vrouwen (30 juli)
   Groot-Brittannië - Australië
  Zweden - Japan
  Nederland - Verenigde Staten
  Canada - Brazilië
  Kwartfinales mannen (31 juli) 
  Japan - Nieuw-Zeeland
  Spanje - Ivoorkust
  Zuid-Korea - Mexico
  Brazilië - Egypte