Isaac Kimeli wil sterk debuteren op de Spelen: "Bewijzen dat ik de grote mannen kan volgen"

  In het Poolse Torun pakte Kimeli nog zilver op de 3000 meter.

  Isaac Kimeli (27) staat tijdens deze Olympische Spelen aan de start van zowel de 5.000 als de 10.000 meter. "Ook op het hoogste niveau kan ik lang meegaan met de grote mannen. Een plaats in de top 12 zou een hele knappe prestatie zijn."

  De 10.000 meter werd lange tijd gezien als een opstapje voor Isaac Kimeli naar de 5.000 meter, maar daar wil onze landgenoot niet van weten: "Ik kijk er enorm naar uit om de 10 kilometer te lopen."

   

  "De eerste keer liep ik deze afstand in het Zweedse Stockholm en haalde ik meteen de limiet. In kampioenschappen heb ik het nog nooit gelopen, maar ik heb er toch wel vertrouwen in."

   

  Kimeli is bezig aan een uitstekend seizoen: "Omwille van de coronapandemie is het een heel kort seizoen. Na mijn zilveren medaille op het EK in Torun heb ik goed verder kunnen trainen. Het hoofddoel van mijn seizoen is goed presteren op deze Olympische Spelen."

  De eerste keer dat ik de 10.000 meter liep haalde ik meteen de olympische limiet, ik heb er vertrouwen in.

  Isaac Kimeli

  Hopen op een tactische eerste 5 kilometer

  Kimeli heeft op de 10.000 meter een ideaal scenario in gedachten: "Het zou voor mij het beste zijn als de eerste 5 kilometer niet te snel gaan, dan kan ik in het laatste stuk misschien wel verrassen."

   

  "Alleen zijn tactische races de laatste jaren niet echt meer aan de orde. De Kenianen openen altijd bijzonder fors. De tijd van het wandelen is voorbij", lacht Kimeli. "Ik droom van een plek in de top 12, met dit deelnemersveld zou dat een uitstekende prestatie zijn."

  programma Isaac Kimeli
  vrijdag 30 juli finale 10.000 meter 18e  
  dinsdag 3 augustus reeksen 5.000 meter 17e in reeks, uitgeschakeld