Ga naar de inhoud

De vloek is verbroken: Nederland heeft eerste goud beet (met dank aan de roeiers)

 wo 28 juli 2021 04:02
De eerste gouden medaille voor Nederland is een feit.
De eerste gouden medaille voor Nederland is een feit.

Nederland bleef deze week uit de boot vallen in de strijd om een gouden medaille, maar steekt het hoofd nu eindelijk boven water. Oranje was met vier medailles (1x goud, 2x zilver en 1x brons) prominent aanwezig in de zes roeifinales vandaag. 

De Nederlandse roeidelegatie doet de medaillespiegel stevig stijgen. Met een gouden, twee zilveren een bronzen medaille domineerde Oranje de zes finales in het roeien. 

 

De dubbel-vier Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers roeide naar de eerste gouden medaille voor de Nederlandse mannen in 25 jaar. Een misser in het begin van de race - er bleef een blad in het water steken - sloeg de torenhoge favoriet niet uit het lood.

 

Met hun chrono van 5'32"03 roeiden de Nederlandse wereldkampioenen op de hoop toe een wereldrecord. De dubbel-vier wordt met recht en reden het vlaggenschip van de Nederlandse roeivloot genoemd. 

 

Zowel de vier zonder stuurman bij de vrouwen als de dubbel-twee bij de mannen (Melvin Twellaar/Stef Broenink) leverde zilver op voor Oranje. In de dubbeltwee bij de vrouwen zijn Roos de Jong en Lisa Scheenaard op de derde plaats gestrand.

Het hek is van de dam: Nederlands goud in de dubbel-vier

Herbekijk de andere roeifinales hier:

Lees ook: