Ga naar de inhoud

Brys en Van Zandweghe roeien naar olympische finale in lichte dubbel-twee

 wo 28 juli 2021 04:52
De Belgen staan in de finale.
De Belgen staan in de finale.

Tim Brys en Niels Van Zandweghe hebben zich geplaatst voor de olympische finale in de lichte dubbel-twee. De Belgen werden 3e in hun reeks met de 4e tijd van alle halvefinalisten.

Brys en Van Zandweghe roeien naar stekje in de finale

Tim Brys en Niels Van Zandweghe kwamen woensdagochtend in actie in de 2e halve finale, maar de 1e halve finale levert al een opmerkelijk beeld op. De boot van de sterke Noren kapseisde en zo zagen de Belgen al meteen 2 concurrenten uitvallen.

 

In de 2e halve finale waren de Ieren outstanding, kort gevolgd door de Italianen. De Belgen leken hun race te hebben afgestemd op Spanje. De Spanjaarden drongen in de laatste 500 meter nog wel even aan, maar kwamen tekort om Brys en Van Zandweghe nog uit de finale te houden.

 

Het Belgische duo roeide de 4e tijd van alle halvefinalisten en strijdt donderdag om 2.50 uur Belgische tijd om de medailles. De andere finalisten zijn Ierland, Duitsland, Italië, Uruguay en Tsjechië.

Bekijk de race van Brys en Van Zandweghe:

"Niet tevreden met prestatie, wel met finaleplaats"

"Ik denk dat we allebei te competitief zijn om tevreden te zijn met onze prestatie vandaag, maar we zijn blij dat we ook met een slechte wedstrijd de finale halen. Morgen kan het alleen maar beter", zegt Niels Van Zandweghe.

 

"Technisch was het een beetje minder dan anders", legt Tim Brys uit. "Dat zullen we intern wel bespreken. Morgen draaien we de knop om."

 

"Wij willen altijd winnen, dat is ons uitgangspunt. We hebben onze eigen race proberen te varen. We zitten in de finale. Dat was uiteindelijk ons doel."

 

De omstandigheden leken lastig. "Het was randje onroeibaar", vindt Van Zandweghe. "De afgelopen twee dagen hebben ze doorgeschoven door het weer, maar toen was het eigenlijk beter weer dan vandaag. Daarmee moeten we kunnen omgaan, al speelde het misschien wel voor ons."

 

Hoe schat Van Zandweghe de concurrenten voor het podium in? "Dezelfde als altijd: Ierland, Duitsland en de Italianen", klinkt het. "Wij gaan voor een medaille. Nu gaan we zo goed mogelijk herstellen om morgen topfit te zijn."

De Noren gaan kopje onder in de 1e halve finale:

programma Tim Brys en Niels Van Zandweghe
zaterdag 24 juli reeksen 2e (naar HF) verslag
woensddag 28 juli halve finales 3e (naar F) verslag
donderdag 29 juli finale 5e verslag