Zwemfinales: Eén-tweetjes voor Britten en Russen, 17-jarige uit Alaska verrast iedereen

  Lydia Jacoby is de allereerste Amerikaanse olympische zwemster uit Alaska.

  De derde finaledag in het zwembad leek op een ontgoocheling uit te draaien voor de Verenigde Staten. Tot de amper 17-jarige Lydia Jacoby uit Alaska in de vierde en laatste eindstrijd toch nog voor goud zorgde op de 100m schoolslag. Verder waren er dominante prestaties van de Britten en de Russen. Een overzicht.

  Samenvatting van de zwemfinales:

  200m vrije slag (m): Eén-tweetje voor de Britten

  Tom Dean heeft Groot-Brittannië een tweede gouden medaille in het zwembad bezorgd op de 200m vrije slag. De Zuid-Koreaan Sunwoo Hwang leek na drie lengtes op weg naar de olympische titel, maar hij viel helemaal terug in de laatste rechte lijn en werd pas 7e.

   

  Dean, die twee keer besmet raakte met het coronavirus en er zelfs één keer heel ziek van is geweest, haalde het uiteindelijk in 1'44"22 voor zijn landgenoot Duncan Scott (1'44"26) en de verrassende Braziliaan Fernando Scheffer (1'44"66).

   

  De 16-jarige Roemeense sensatie David Popovici viel 2 honderdsten naast het podium in het erg hoogstaande nummer.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  100m rugslag (v): McKeown wint hoogstaande race

  De moeilijk te voorspellen 100m rugslag bij de vrouwen, met drie (ex-)wereldrecordhouders (McKeown, Smith, Masse) in het bad, is gewonnen door de Australische Kaylee McKeown in een olympisch record. 

   

  Met 57"47 bleef ze de Canadese wereldkampioene Kylie Masse (57"72) en de Amerikaanse Regan Smith (58"05) voor. Haar eigen wereldrecord zat er net niet in. Ze kwam amper twee honderdsten te kort.

   

  Het drietal komt mekaar ook tegen op de 200m.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  100m rugslag (m): Murphy niet opgewassen tegen Russen

  Het is de dag van de dubbels in het olympisch zwembad. Op de 100m rugslag bij de mannen, hét Amerikaanse nummer bij uitstek, is de gouden medaille voor de Rus Jevgeni Rylov, die in Tokio onder de neutrale vlag zwemt. Zijn tijd 51"98 is een Europees record. 

   

  Hij tikte net sneller aan dan zijn landgenoot Kliment Kolesnikov (52"00) en de Amerikaanse titelverdediger en wereldrecordhouder Ryan Murphy (52"19).

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  100m schoolslag (v): Jacoby onttroont landgenote King

  De 17-jarige Lydia Jacoby heeft de Verengide Staten in de laatste finale van de dag toch nog een gouden medaille bezorgd. De allereerste olympische zwemster uit Alaska vloerde in de finale verrassend haar landgenote en titelverdedigster Lilly King, die derde werd.

   

  Met 1'04"95  dook Jacoby als enige onder de 1'05". De Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker lag de hele race voorop en werd tweede in 1'05"22, King, die tot voor dit toernooi 85 keer op een rij haar race won, werd derde in 1'05"54.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.