Biles past na sprong voor teamfinale om mentale redenen, Rusland pakt goud

  De Verenigde Staten zijn er niet in geslaagd om voor de 3e Olympische Spelen op een rij de teamfinale in het turnen te winnen. Simone Biles gaf er na een misstap op de sprong de brui aan. Aanvankelijk werd een blessure als reden gegeven, maar Biles zei zelf dat het "een kleine blessure aan haar trots was".

  Rusland en de VS bikkelen al sinds 2012 om goud en zilver in de landencompetitie bij de vrouwen, waarbij de Amerikanen telkens aan het langste eind trokken. Maar in de kwalificaties vuurden de Russinnen een waarschuwingsschot af door de beste score te laten optekenen.

   

  Rusland nam op het eerste toestel, de sprong, meteen een grote voorsprong. Dat was voor een deel omdat de sprong van Amerikaanse kopvrouw Simone Biles de mist inging. Biles trok de catacomben in en liet zich voor de rest van de competitie vervangen door Jordan Chiles.

   

  "Ze heeft zich om medische redenen teruggetrokken", liet de Amerikaanse ploeg weten. Vreemd dan dat een schijnbaar fitte Biles de ploeg bleef volgen. Zelf gaf ze achteraf aan dat het "een blessure aan haar trots was".

   

  "Na die prestatie wou ik niet voortdoen", klonk het. "Ik moet mijn mentale gezondheid bewaken. Dat wordt steeds belangrijker in de sport. We moeten zowel onze geest als ons lichaam beschermen en niet gewoon doen wat de wereld van ons verwacht."

   

  Biles had zich in de kwalificaties voor alle individuele toestelfinales geplaatst én ze is ook de favoriete voor het goud in de individuele competitie. Maar het is dus niet duidelijk of ze nog in actie komt. "We bekijken het dag per dag. Ik zie wel wat er nog gebeurt."

  Zonder Biles geen goud voor de VS

  Chiles, de vervangster van Biles, deed het overigens zeker niet slecht, al maakte ze wel een cruciale fout op de vloer. De Russen waren toen al min of meer zegezeker, hun eerste titel bij de landen sinds 1992, toen ze nog als het GOS aan de Spelen deelnamen.

  De mislukte sprong van Simone Biles

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Zondag liet Biles op Instagram al weten dat ze moeite heeft met de hoge verwachtingen

  Ook bij de vervangster van Biles gaat het mis

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  De ontknoping van de teamfinale

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.