Ga naar de inhoud

Nick Celis over succes van 3x3: "Voelen dat sport aan populariteit wint"

 di 27 juli 2021 20:26

Het hele land supportert voor de 3x3 Belgian Lions. Morgen nemen de basketters het op tegen Letland. De hype die in België leeft, is nog niet overgewaaid tot in Tokio. Al is kapitein Nick Celis blij met de steun: "Het is leuk dat de mensen de microbe te pakken hebben."

Amateurs in de sport die in de halve finales op de Olympsiche Spelen staan. Overtreffen de 3x3 Belgian Lions hun eigen verwachtingen? "Niet helemaal, dit had ik wel voor ogen", deelt Nick Celis. 

 

"Ik had niet verwacht dat we tegen Letland zouden winnen, wel tegen andere ploegen. Het fysieke aspect begint ons wel parten te spelen. Ik had gehoopt beter basket te kunnen brengen en onze stijl te implementeren. Dus op dat vlak ben ik niet helemaal tevreden."


"We voelen wel dat de sport aan populariteit aan het winnen is", pikt coördinator van de Lions Mathieu Keunen in. "Mensen praten er meer en meer over. Zelf merken we er niet veel van hier in Tokio."


"Het is zot", lacht Celis. "In het begin was ik aan het klagen dat het toernooi vijf dagen duurde. Nu komt dat eigenlijk goed uit. Als je positief in de media komt, blijven de mensen het volgen. Ze krijgen de microbe goed te pakken."

Letland blijft voor mij de topfavoriet. Het gaat moeilijk zijn om ze nog eens te kloppen.

Nick Celis

In de halve finales krijgen de Belgian Lions opnieuw Letland voorgeschoteld. Een zware opgave, maar ook een haalbare kaart. België klopte de Letten in hun openingsmatch. Morgen opnieuw?

 

"Letland is de beste ploeg ter wereld. Ze zitten nog niet in hun flow en ook het aantal dagen dat ze na mekaar spelen weegt door. Toch blijven ze voor mij de topfavoriet. Het gaat moeilijk zijn om ze nog eens te kloppen", weet de kapitein.


"Ze waren superblij dat ze tegen ons moeten spelen in de halve finale. Ze zien kansen tegen ons. Dat prikkelt ons toch nét iets extra. 

Doodsbedreiging na match tegen "Japanse kabouters"

Na hun eerste verlies op de Spelen, kregen de Belgian Lions af te rekenen met haatcomments en doodsbedreigingen. "Daar ben ik enorm van geschrokken", zegt Celis. 

 

"Ik was zelf slechtgezind, omdat ik een paar belangrijke shots miste. Die hadden al sneller de tweede plaats kunnen veiligstellen."


"Ik kreeg veel te horen dat de Japanners kabouters waren en dat we losers waren dat we daar niet van wonnen. Dat was schrikken. We komen eigenlijk van nergens en dan krijg je zulke berichten. Dat speelt toch wel in je hoofd."

programma 3x3 Belgian Lions
zaterdag 24 juli Letland - België 20-21 verslag
zaterdag 24 juli België - Japan 16-18 verslag
zondag 25 juli Rusland - België 16-21 verslag
zondag 25 juli Servië - België 21-14 verslag
maandag 26 juli België - China  20-21 verslag
maandag 26 juli Nederland - België 17-18 verslag
dinsdag 27 juli België - Polen 16-14 verslag
eindfase
woensdag 28 juli halve finale: België - Letland 11.40u  
woensdag 28 juli finale (evt) 15.25 u  
Lees ook: