Italiaan Ceccon zet beste tijd op 100 meter vrije slag neer, voor favoriet Dressel

  De beste tijd was voor de Italiaan Thomas Ceccon.

  De Italiaan Thomas Ceccon heeft zich in de 100 meter vrije slag bij de mannen als eerste geplaatst voor de halve finales. Hij bleef met een bijzonder sterke tijd (47"71) de Amerikaanse topfavoriet Caeleb Dressel (47"73) nipt voor.

  Dressel veroverde eerder al met zijn landgenoten een gouden plak op de 4x100 meter vrije slag. Ook op de 100 meter vrije slag is hij de topfavoriet om er met de hoofdprijs vandoor te gaan.

   

  In de laatste kwalificatiereeks (serie 9) zette Dressel niet de beste tijd neer. De 20-jarige Italiaan Ceccon deed nog 2 honderdsten beter. De Australiër Kyle Chalmers, olympisch kampioen in Rio op de 100 meter vrije slag, eindigde als derde (47"77).

   

  "Iedereen speelt hier spelletjes, ik ook", vertelde Chalmers na afloop. Ik wil gewoon door deze rondes raken en zoveel mogelijk energie besparen. Misschien heb ik zelfs niet eens een middenbaan nodig." Daarmee verwees hij naar de 18-jarige Tunesiër Ahmed Hafnaoui, die goud won op de 400 meter vrije slag vanaf de buitenbaan.

   

  De halve finales staan vannacht rond 3.30 uur op het programma. 

  200 meter vlinderslag (v)

  Bij de vrouwen zette in de kwalificatiereeksen de Chinese Zhang Yufei de beste tijd neer op de 200 meter vlinderslag met 2'07"50. Ze zwom 81 honderdsten sneller dan de Amerikaanse Hali Flickinger. 

   

  Yufei miste eerder nog de gouden medaille op de 100 meter vlinderslag. Toen was de Canadese Maggie MacNeil de beste.