De eerste surfkampioen: eerst geen geld voor surfplank, daarna nationale held

  Italo Ferreira kroonde zich tot de eerste olympische surfkampioen bij de mannen.

  Het verhaal van de Braziliaan Italo Ferreira leest als een sprookje. De surfer groeide op in een arme vissersfamilie en kon zich zelfs geen surfplank veroorloven. Vandaag kroonde hij zich tot de allereerste olympische surfkampioen.

  Dat Italo Ferreira een held is in zijn gemeente, bewijzen onderstaande beelden. Nadat hij het goud pakte in het surfen, kwamen de inwoners van Baia Formosa (in het noordoosten van Brazilië) al toeterend de straat op. En dat om 4u 's nachts lokale tijd. 

  Piepschuim als surfplank

  Ferreira mocht dan ook gloriëren op de Spelen, maar heeft er wel een lange weg naar de top opzitten. De 27-jarige Braziliaan groeide op in een arme vissersfamilie. Hij werd al snel gebeten door de surfmicrobe, maar zijn ouders hadden het niet breed. 

   

  Zijn vader had zelfs geen geld voor een surfplank en dus moest de jonge Italo improviseren. Uiteindelijk gebruikte hij een deksel van piepschuim om de golven van de Zuidelijke Atlantische Oceaan te trotseren.

  Dani Alves viert mee

  "Ik denk dat deze gouden medaille een inspiratie is voor diegenen die van ver moeten komen, die dromen hebben en die alle kansen in het leven grijpen", vertelde Italo Ferreira aan het Braziliaanse Globo Esporte. 

   

  "Als je door moeilijkheden gaat, heb je meer wil, meer vastberadenheid. Bij mij was het niet anders. Dani Alves is een voorbeeld voor mij. Hij veroverde de wereld, zoals ik nu doe."

   

  "Zoals sommige atleten die ongelooflijke verhalen hebben over het overwinnen van moeilijkheden. Sporters die die moeilijke momenten als brandstof gebruiken."

   

  Die Dani Alves is trouwens met de olympische voetbalploeg van Brazilië ook actief in Tokio. Hij vierde de gouden medaille op de bus met zijn ploegmakkers.

   

  Italo Ferreira is overigens van alle markten thuis. Nadat hij de gouden medaille had ontvangen, sprong hij met een achterwaartse salto van het podium.