Zijn deze Spelen vervloekt voor Nederland? Pech, miscommunicaties en coronagevallen bij de vleet

  Nederland en deze Olympische Spelen blijkt voorlopig geen sprookjeshuwelijk. Onze noorderburen haalden tot dusver drie zilveren medailles, maar ze hadden nu al op veel meer gehoopt en gerekend. Wat loopt er spaak? Een overzicht van alle pech-, blunder- en coronagevallen.

  Alles begon met beruchte coronavlucht KL861

  Het Nederlandse onheil (en het coronavirus) begon vorige week zaterdag te circuleren op de 10,5 uur durende lijnvlucht Amsterdam - Tokio. Op die vlucht raakten onder meer skateboardster Candy Jacobs, roeier Finn Florijn, taekwondoka Reshmie Oogink en NOS-commentator Jeroen Elshoff besmet. Vandaag kwam daar nog een besmette passagier bij: de Nederlandse tennisser Rojer. Hun olympische droom spatte al uiteen nog voor ze in competitie konden treden.

  Kolder (en een mannetje te veel) op het hockeyveld

  In hun openingsmatch op het hockeytoernooi keken België en Nederland elkaar zaterdag in de ogen. Die Derby der Lage Landen verliep niet naar wens voor Oranje: zo verloren ze tegen de Red Lions met 1-3 en kregen ze zelfs een gele kaart voor een mannetje te veel op het veld. Een beginnersfout! "Dat kan toch niet op dit niveau", concludeerde commentator Eddy Demarez.

  "Grote blunders" tijdens Nederlandse wegrit

  De Nederlandse wielrensters tekenen voor het meest opmerkelijke (en onwaarschijnlijke) verhaal uit dit rijtje. Vooraf werd de oranje armada onklopbaar gewaand, maar de communicatie (of vooral het gebrek eraan) tussen de rensters en de ploegleiding liep zodanig mank dat ze de Oostenrijkse vluchter Kiesenhofer schromelijk over het hoofd zagen.

   

  "Weggegooid goud. Na grote blunders rest slechts zilver", verwoordt Algemeen Dagblad het debacle.

  Lees ook:

  "Afwezige plank" dwingt tuimelende Van der Poel tot opgave

  De Olympische Spelen zijn ook voor Mathieu van der Poel op een grote nachtmerrie uitgedraaid. Een plank die er niet was, was de oorzaak van zijn hachelijke val. "Ik was niet op de hoogte gebracht dat de plank zou worden weggehaald", reageert Van der Poel. Alweer miscommunicatie dus.

  Nog meer (fiets)pech: BMX'er botst met official

  Vooral de fietsonderdelen lijken vervloekt voor de Nederlanders. BMX'er Niek Kimmann, de wereldkampioen van 2015, smakte vandaag tijdens een training hard tegen de grond na een botsing met een official. Geen miscommunicatie, maar brute pech dit keer. Hij hield er een gebroken knie aan over.

  Vinger uit de kom bij basketballer tegen 3x3 Lions

  Onze 3x3-landgenoten stuntten eerder vandaag tegen Nederland. Onze noorderburen werden ook in deze match niet van pech gespaard: de Nederlander Bekkering raakte geblesseerd aan zijn vinger en moest de rest van de wedstrijd beteuterd vanaf de zijlijn volgen, waardoor zijn teammaats conditioneel in het rood moesten gaan. In het ziekenhuis bleek dat de vinger uit de kom was. "Ze hebben 'm verdoofd, teruggezet en ingetapet", verklaarde de Nederlandse bondscoach.

  Nederlandse topsurfer moet leiding afstaan na diskwalificatie

  Bij het laatste Nederlandse akkefietje van vandaag speelt windsurfer Kiran Badloe, de topfavoriet in de RS:X-klasse, de hoofdrol. In de vijfde race werd hij gediskwalificeerd, waardoor het resultaat van die race niet meetelt voor zijn eindklassering. Daardoor heeft Badloe de leiding moeten afstaan. Maar niet getreurd: Badloe heeft nog zes races om de Nederlandse vloek op te heffen en gouden eremetaal te veroveren.