Sven Nys over de val van Van der Poel: "Hij was zichzelf niet"

  Van der Poel kwam al vroeg in de race pijnlijk ten val.

  Geen olympisch goud voor Mathieu van der Poel in het mountainbiken. De Nederlandse alleskunner kwam al heel vroeg in de race ten val en moest even later opgeven. "Een samenloop van omstandigheden", vertelde Sven Nys na afloop. 

  Samen met het Britse megatalent Tom Pidcock stond Mathieu van der Poel als grote topfavoriet aan de start van het mountainbiken. "Je zag dat Mathieu bijzonder gespannen aan de start stond, normaal is hij veel rustiger", analyseerde Sven Nys. 

   

  "Ik heb hem eerder nog maar 2 keer zo gezien en dat was op het WK voor beloften in Hoogerheide in 2014 en op het WK in Valkenburg in 2018. Telkens in het veldrijden. Daar was hij ook zichzelf niet en vandaag had ik weer dat gevoel."

   

  Door de coronapandemie werden de Olympische Spelen een jaar uitgesteld en dat speelde volgens Nys zeker niet in het voordeel van Van der Poel: "Hij heeft het geweldig gedaan in de Tour, maar van een perfecte voorbereiding was op die manier uiteraard geen sprake meer."

   

  "Hij besloot dan ook nog eens om pas heel laat af te zakken naar Japan. Je kan wel proberen om die jetlag en het warme weer te gaan nabootsen, maar die reis moet je ook nog goed kunnen verteren. Hij heeft zich op die manier toch ook wat extra onder druk gezet, denk ik."

  Mathieu stond heel gespannen aan de start, ik heb hem enkel op de WK's veldrijden in 2014 en 2018 zo gezien.

  Sven Nys

  Ook het ontbreken van een "dropper post" op de fiets van Van der Poel was volgens Nys een foute inschatting: "Ik vraag me echt af waarom hij daar niet voor kiest."

   

  Een dropper post is een manier om de zadelhoogte rijdend aan te passen. Met behulp van een hendeltje aan het stuur gaat het zadel omhoog of omlaag, vergelijkbaar met de werking van een bureaustoel. Het systeem wordt dan ook door de meeste toppers gebruikt in het mountainbiken.

  "Schurter, Pidcock, Flückiger,... allemaal kiezen ze ervoor om te rijden met een dropper post. Als je zo een technische afdaling moet nemen, dan zit het zadel gewoon gruwelijk in de weg. Nu kwam zijn gewicht helemaal op het voorwiel terecht en dan ga je over de kop."

  De pijnlijke val van Mathieu van der Poel

  Fenomeen Pidcock kiest eigen materiaal

  Tegen Tom Pidcock (21) viel volgens Sven Nys weinig te beginnen: "Pidcock zit slechts een klein stuk van het seizoen op de mountainbike en toch zet hij hier iedereen even op zijn nummer. Dat maakt deze mannen, net als Van Aert en Van der Poel, zo speciaal."

   

  "Ze springen van de ene fiets op de andere en passen zich moeiteloos aan. Ze zijn alle 3 begonnen in het veldrijden en dat toont ook wel aan wat het niveau daar nu is. Het is echt niet evident om tegen die wereldtoppers een cross te winnen."

   

  Pidcock deed er alles aan om met het beste materiaal naar Tokio af te zakken: "Hij kreeg de vrijheid van Ineos om de meest lichte onderdelen te zoeken. Hij reed met een BMC zonder lak en zonder reclame. Hij is al de lichtste renner van het pak en doe daar nog eens zijn explosiviteit, hoog vermogen en geweldige techniek bij. Fenomenaal. "

  De laatste meters van Tom Pidcock

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Hopen op een Belg? "Er moet talent bijkomen"

  Jens Schuermans (18e plaats) was de Belgische hoop op een top 10, maar hij kwam uiteindelijk niet echt in de buurt: "Hij heeft in de laatste jaren wel al heel sterke prestaties geleverd", gaat Nys verder.

   

  "Deze prestatie lag uiteindelijk in de lijn van de verwachtingen. Ik denk ook niet dat we op meer mogen hopen. Schuermans is nog vrij jong, maar er zal talent moeten bijkomen. Dat zit er wel nog niet meteen aan te komen, ook niet bij de vrouwen."

  Ook Schuermans ging tegen de grond.