Noorse schaatser hersteld na zwaar ongeval: "Race tegen de klok voor Spelen"

  Schaatser Sverre Lunde Pedersen staat twee maanden na zijn zware fietsongeval weer op het ijs. De Noor droomt nog van de Winterspelen in Peking, "maar het zal heel lastig worden om me te plaatsen", beseft hij.

  Pedersen verloor twee maanden geleden de controle over zijn stuur tijdens een fietsrit en ging hard onderuit. Met de traumahelikopter werd de olympische kampioen van 2018 op de achtervolging afgevoerd naar het ziekenhuis.

   

  Het verdict was zwaar voor de Noor: hij liep onder meer een scheur in zijn lever en breuken in beide handen op. Een drama met het oog op de Olympische Winterspelen in Peking (4-20 februari 2022).

   

  Ondertussen staat Pedersen weer op het ijs en droomt hij nog van een olympisch ticket. "Het wordt een race tegen de klok", vertelt Pedersen tegen schaatsen.nl. "Het antwoord op die vraag zal in de komende maanden duidelijk worden." 

   

  "Eén ding is zeker: het zal heel lastig worden om me te plaatsen. Maar de motivatie is goed. Vrijdag stappen we met de Noorse ploeg weer het ijs op in Hamar. Ik ben benieuwd hoe mijn lichaam daarop reageert."

   

  Pedersen veroverde vier keer het zilver op de WK allround, drie keer achter Patrick Roest (2018, 2019 en 2020) en één keer achter Sven Kramer (2016). In 2019 won Pedersen het goud op de 5.000 meter op de WK afstanden.