Louis Croenen fladdert nipt naar halve finales op 200 meter vlinderslag

  Net als vijf jaar geleden heeft Louis Croenen zich kunnen plaatsen voor de halve finales op de 200 meter vlinderslag. Veel overschot had hij niet, want met 1'55"78 klokte hij de 14e tijd van de 16 halvefinalisten. De halve finales staan vannacht om 4.35 uur op de kalender. De Hongaar Kristof Milak was de snelste van het pak: 1'53"58.

  Cocommentator Sidney Appelboom had voor aanvang van de reeksen één duidelijk advies aan Croenen: "Sneller zwemmen dan 1'56"00 en dan ben je erbij in de halve finales." Die voorspelling bleek akelig juist, want de Zuid-Afrikaan Chad le Clos plaatste zich als traagste halvefinalist met 1'55'96".

   

  Louis Croenen deed dus nog 18 honderdste seconde beter, al had hij het niet onder de markt. In de vierde van vijf reeksen zwom hij vanaf de eerste meters bijna continu in zesde positie. Hij stelde die positie én een plaats voor de halve finales vooral veilig met een sterke laatste 25 meter. Met 1'55"78 bleef hij wel vier tienden boven zijn Belgisch record.

   

  Dat Belgisch record van 1'55"39 zal hij vannacht normaliter stevig scherper moeten stellen als hij kans wil maken op een finaleplaats.

  Croenen staat te boek als een uitmuntende ochtendzwemmer, dus dat kan in zijn voordeel pleiten als hij morgen om 11.35 uur Tokio-tijd (4.35 uur Belgische tijd) het Aquatics Centre induikt.

  programma Louis Croenen
  maandag 26 juli reeks (200m vlinderslag) 1'55"78 (6e in reeks, als 14e naar HF)  
  dinsdag 27 juli halve finale (200m vlinderslag) 1'56"67 (8e in reeks, niet naar F)  
  donderdag 29 juli reeks (100m vlinderslag) 52"23 (2e in reeks, niet naar HF)  

  Bekijk de reeks van Croenen:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Croenen: "Had gehoopt om nu al mijn Belgisch record van de tabellen te zwemmen"

  Croenen: "Eerste race is voor mij altijd een beetje wennen"

  Na afloop van de reeksen stond Croenen Sporza met een dubbel gevoel te woord. "Ik had een beetje een raar gevoel tijdens de race. Ik had niet veel aan de zwemmer in de baan naast mij, dus het was toch nog even spannend."

   

  Hoe schat Croenen zijn kansen in de halve finale in? "Het ligt allemaal zo dicht bij elkaar, dus het zal spannend worden. Ik had gehoopt om nu al mijn Belgisch record van de tabellen te zwemmen, maar morgen is er weer een kans. Er zit sowieso nog verbetering in."