Alderweireld kiest voor het geld: "Maar wat is verschil met Meunier bij PSG?"

  Toby Alderweireld houdt het voor bekeken bij Tottenham.

  De laatste punten en komma's zijn nog niet gezet, maar op zijn 32e lijkt Toby Alderweireld zijn voetbalcarrière te zullen begraven in de woestijn. De Rode Duivel kiest niet meteen voor een sportief project in Qatar, zo stelden ook onze gasten in De Tribune vast. En er is nog een tweede hoofdstuk aan het verhaal: hoe kun je deze keuze ethisch goedpraten?

  Na Jan Vertonghen verlaat dus ook Toby Alderweireld (meer dan waarschijnlijk) Tottenham. Vertonghen koos voor een zijsprong naar Benfica, Alderweireld staat op het punt om te tekenen bij Al Duhail in Qatar.

   

  "Dat Vertonghen niet ging uitbollen en Alderweireld dat wel lijkt te doen? Ook Thomas Vermaelen heeft het niet gedaan in Japan. Dat hebben we op het voorbije EK gezien", antwoordde Wim De Coninck (Proximus Sports) in onze podcast De Tribune. "Maar Toby kiest voor het dikke contract."

   

  "Het is een duidelijke keuze voor het geld", pikte Bart Lagae (Het Nieuwsblad) in. "In de volgende wedstrijden moet blijken of hij dan nog een toekomst heeft bij de nationale ploeg."

   

  "We zien Toby toch als de jongere schakel in de defensie die qua leeftijd al gevorderd is. Veel mensen hadden dit niet van hem verwacht. Hij heeft de Antwerpse kathedraal op zijn arm getatoeëerd en hij leek niet de persoon die zulke keuzes zou maken."

   

  "Maar als je op je 32e gedurende 3 jaar grofweg 3 miljoen euro netto per jaar kunt verdienen, dan neem je dat in overweging. Hij doet het en zal er de gevolgen bij moeten nemen. Want het niveau in Qatar is niet goed, of toch minder dan in China of Japan."

   

  Verdiende Alderweireld in Engeland dan niet genoeg? De Coninck: "Misschien heeft hij zich gemeten aan de andere spelers van de nationale ploeg in Engeland? Sportief is dit geen geweldige keuze, voor de rest van zijn leven misschien wel. Al is naar daar gaan met je kinderen toch een vreselijke stap."

  "Er werken veel clubs samen met Qatar: we mogen niet alleen Alderweireld viseren"

  Naast het sportieve aspect is er nog een ethisch kantje aan dit verhaal. Qatar organiseert in 2022 het WK, maar ligt onder vuur voor het gebrek aan respect voor de mensenrechten.

   

  Een tijd geleden kaartten ook heel wat nationale teams de kwestie aan met boodschappen op T-shirts. Het Belgische elftal - met Alderweireld - sprong mee op die trein, maar blijkbaar is er dan toch sprake van een dubbele bodem. 

   

  Bart Lagae: "De spelers zien zich misschien als een soort van missionaris: wij geven aandacht aan het probleem en zullen het oplossen. Dat is naïef."

   

  "Vergeet ook niet dat de KBVB met Besix een bouwbedrijf met belangrijke projecten in Qatar als sponsor heeft. Ze konden het zich dus niet veroorloven om een radicaal standpunt in te nemen."

   

  Laat dit dan geen wrange nasmaak na? "Thomas Meunier heeft jaren bij PSG gespeeld. Die club is eigendom van Qatar, Al Duhail is eigendom van de broer van de voorzitter van PSG. Wat is dan het verschil?"

   

  "Wij zullen als journalisten kritische vragen blijven stellen, maar we mogen Alderweireld nu ook niet viseren als er nog veel andere clubs nauw samenwerken met Qatar."

  "Ik zie Alderweireld niet terugkeren zoals Witsel"

  De leef- en voetbalomstandigheden zijn natuurlijk anders in Qatar. Zien we de beste Toby Alderweireld nog terug in het shirt van de nationale ploeg?

   

  "Dat wordt moeilijk, maar dat dachten we ook over Axel Witsel toen hij naar China ging. Maar hij is sterk teruggekomen", trekt Wim De Coninck een parallel.

   

  "Ik zie het Alderweireld niet meer doen, tenzij hij zoveel heimwee heeft en geld niet alles goedmaakt."

   

  "Echt voetballen zal hij alleen nog kunnen doen bij de nationale ploeg, maar is hij daar nog scherp en sterk genoeg voor? Vergeet niet: ook op het EK was hij al niet de grote uitblinker."

  Download de podcast van De Tribune