Adrie van der Poel is vergevingsgezind: "Ik neem niemand iets kwalijk"

  In Van hier tot in Tokio was de olympische mountainbikerit een belangrijk gespreksonderwerp. Hoe heeft Adrie van der Poel de val van zijn zoon beleefd? "Het enige voordeel was dat de stress voor een gouden medaille wegviel", lacht de Nederlander, die niemand iets kwalijk neemt. 

  Vijf uur zat hij in de auto om in "Van hier tot in Tokio" te zitten. Adrie van der Poel haastte zich na een wielerclinic in Nederland naar Oostende om na te kaarten over de val van zijn zoon Mathieu in Tokio.

   

  "Ik zat in de auto te kijken op mijn smarthpone en zag Mathieu overkop gaan. Het enige grote voordeel van de val was dat alle stress voor een gouden medaille weg was", lacht de Nederlander.

   

  "Het was een hele lange weg om op niveau te geraken. In een paar minuten is het afgelopen. In eerste instantie denk je daar niet aan als vader en ben je blij dat hij rechtstaat. Het is gewoon zonde dat zoiets gebeurt."

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Van der Poel: "Neem niemand iets kwalijk"

  Met een half oog kijkend naar de smartphone, ziet Adrie van der Poel zijn zoon tuimelen. Hij kan het niet meteen vatten, maar achteraf wordt het wel snel duidelijk hoe het komt dat hij valt. 

   

  "Hij drukte zijn wiel naar beneden om over die plank te rijden. Als je daar dan aankomt en je merkt dat de plank er niet ligt, heb je een groot probleem want er is geen ruimte voor correcties."

   

  Karl Vannieuwkerke stelde luidop de vraag: "Hoe komt het dat iedereen wist dat de plank er niet lag, maar Mathieu van der Poel niet? "Misschien is het bij Mathieu niet genoeg benadrukt", denkt vader Adrie.

   

  "Je ziet aan z'n manier van rijden dat hij minder roekeloos is. Vroeger zou hij springen zonder te kijken, nu was hij bezig om zo min mogelijk risico's te nemen. Daar ligt het zeker niet aan."

  Mathieu verzekerde me dat hij het parcours kende als zijn broekzak. Dan geloof ik hem ook.

  Adrie van der Poel

  Een mislukte droom opent deuren voor speculatie. Ging Mathieu van der Poel te laat naar Tokio of heeft hij het parcours te weinig verkend?


  "Hij heeft twee dagen het parcours verkend en verzekerde me dat hij het kende als zijn broekzak. Dan geloof ik Mathieu ook. Ik maak een diepe buiging voor wat hij deed in de voorbereiding thuis. Ik blijf erbij: hij was op zijn top aan het vertrek, wat geen garantie is voor winst natuurlijk."


  Neemt Adrie van der Poel iemand iets kwalijk? "Neen", is hij duidelijk. "De begeleiding doet al zoveel jaren goede dingen, dus ga ik ze nu niet afrekenen op een miscommunicatie. Het is gebeurd en het heeft geen zin om daarop voort te gaan."

  Na de rit deelde Pidcock zijn bezorgdheid over zijn Nederlandse concurrent op Instagram. "Er is gigantisch veel respect tussen de renners", weet Adrie van der Poel. "Mannen als Van Aert, Pidcock en Pogacar hebben iets extra's."

   

  "Je komt vaak terecht bij dezefde namen die iets toevoegen aan het hedendaagse wielrennen. Ze bieden spektakel aan het grote publiek. Deze generatie moeten we op handen dragen."

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Toprenners doen meerdere stages per jaar. Dan is het zaak om ze gemotiveerd te houden. Dat hoeft niet altijd op de fiets. "Mathieu ging op stage en het was zo slecht weer dat hij naar huis wou komen. Een paar uur later was hij aan het skiën. Dat hoort er ook bij", weet Adrie van der Poel.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.