Van 15-jarig toptalent tot een rechtenstudente: een portret van Team Belgym

  Met hun oogstrelende oefeningen betoveren ze ons land. Nina Derwael, Maellyse Brassart, Lisa Vaelen en Jutta Verkest vormen pas sinds 3 juli een olympisch collectief, maar staan straks al in de teamfinale. Wie zijn de jonge turnsters die iedereen verbazen? Een portret van het straffe kwartet.

  Elegant competitiebeest Jutta Verkest

  De eerste gymnaste die de revue passeert is meteen ook de jongste. Tien jaar turnervaring heeft de 15-jarige Jutta Verkest op de teller staan. Het begon allemaal op de trampoline thuis, waarop ze al heel vroeg haar lenigheid toonde.

   

  "Elegantie en lenigheid zijn mijn sterktes", deelde Verkest voor de Spelen bij de GOBELGYM-podcast. Een echt competitiebeest is ze ook, de benjamin van de Belgische turnploeg speelt nog liever vals dan te verliezen met gezelschapsspelletjes.

   

  Wanneer ze niet in de turnzaal te vinden is , studeert ze wetenschappen. Dat doet ze onder het goedkeurend oog van haar vader die tevens haar grootste supporter is. Geen turnmeeting laat hij aan zich voorbij gaan, zelfs niet aan de andere kant van de wereld. 

   

  Het eerste grote optreden van Jutta Verkest kwam er in april van dit jaar op de Europese kampioenschappen in Bazel. Na een voetblessure van Nina Derwael mocht Verkest afreizen naar Zwitserland.

   

  Na de kwalificaties op het EK was ze derde reserve voor de allround finale. Een uur voor aanvang kwam ze te weten dat ze alsnog in actie moest komen. Ondanks de torenhoge stress, bevestigde Verkest haar potentieel door knap 10e te worden. 

   

  Ze veroverde de harten van de turnliefhebbers. Haar hart veroveren, kan enkel met appelcake. Het toetje bij uitstek om knalprestaties te vieren.

  programma Jutta Verkest
  zondag 25 juli kwalificaties team 5e (naar F) verslag
    kwalificaties allround 20e (naar F) verslag
  dinsdag 27 juli finale team 12.45 u  
  donderdag 29 juli finale allround 12.50 u  

  Keerbergse sportbelofte Lisa Vaelen

  Twee dagen na de slotceremonie op de Spelen viert Lisa Vaelen haar 17e verjaardag. Op zo'n prille leeftijd heeft ze al heel wat op haar palmares staan. Zo werd de turnster afkomstig uit Rotselaar door de gemeente Keerbergen uitgeroepen tot sportbelofte van het jaar in 2018.

   

  Haar favoriete toestel is de grondoefening, maar ook de brug met ongelijke leggers is een kolfje naar haar hand. Op dat laatste toestel veroverde ze in juni brons op de World Challenge Cup in Osijek. Ook een mooie zevende plek op de balk zorgde voor een goed gevoel op het vliegtuig richting Tokio.

   

  Mocht ze het turnleventje beu worden, zou Vaelen zich wagen aan het muurklimmen. Dat deed ze als kind geregeld op sportkamp en kon ze ook haar explosiviteit in kwijt. Haar studies Wetenschappen-Topsport zijn ook een goede uitlaatklep.

   

  Zelf zou ze zich niet omschrijven als elegant. Daarom werkt ze hard om nog sierlijker te leren turnen. Dat lukte alvast goed in de kwalificaties. Schittert ze morgen opnieuw?

  programma Lisa Vaelen
  zondag 25 juli kwalificaties team 5e (naar F) verslag
    kwalificaties allround 42e (out) verslag
  dinsdag 27 juli finale team  12.45 u  

  Maellyse Brassart, de tweetalige rechtenstudente

  Maellyse Brassart behoort met haar 20 jaar op de teller al tot de "oudere" gymnastes van het kwartet. Ze is student rechten, een richting die ze volgt in een tweetalig programma.

   

  Dat doet ze om trouw te blijven aan haar Brusselse roots. Brassart is geboren in Woluwe, maar traint in Gent. Zich focussen op één toestel doet ze liever niet, want ze is een allround turnster. 

   

  Het had niet veel gescheeld of Brassart stond niet op de Spelen in Tokio. Vorig jaar twijfelde ze om te stoppen na de Spelen in 2020, maar door het jaar uitstel bleef ze turnen. Ze stapte op het vliegtuig richting Japan en dat bleek de goede keuze te zijn. 

   

  Daar belandt ze nu in de zevende hemel. Niet enkel door de 5e plek in de landenkwalificaties, ook door het land waarin ze verblijft. Maellyse Brassart is verzot op sushi. Zou ze haar buik al rond gegeten hebben in Japan? 

  programma Maellyse Brassart
  zondag 25 juli kwalificaties team 5e (naar F) verslag
    kwalificaties allround 35e (out) verslag
  dinsdag 27 juli finale team 12.45 u  

  Wereldtopper en shopaholic Nina Derwael

  Met een monsterscore van 15.366 plaatste Nina Derwael zich als beste gymnaste voor de finale van de brug met ongelijke leggers. Een toestel dat de oudste atlete van het kwartet al jaren domineert.

   

  Haar palmares is al rijkelijk gevuld: Europees kampioene in 2017 en 2018, Wereldkampioene in 2018 en 2019. De brug met ongelijke leggers kent geen geheimen meer voor Derwael.

   

  Een drukke sportcarrière is moeilijk te combineren met voltijdse studies. Daarom neemt de wereldkampioene slechts enkele vakken per semester op van haar studie Event- en Projectmanagement aan de Arteveldehogeschool in Gent. Wanneer ze niet achter de boeken of in de turnzaal zit, is shopaholic Derwael te vinden in de winkelstraten.

   

  Niet alleen de passie voor turnen stroomt in het bloed van Derwael, ze is ook voetbalfan. Vroeger had ze zelfs een abonnement bij STVV. Het is dan ook geen verrassing dat haar vriend Siemen Voet - actief bij PEC Zwolle - uit de voetbalwereld komt.

  programma Nina Derwael
  zondag 25 juli kwalificaties allround 6e (naar F) verslag
    kwalificaties brug 1e (naar F) verslag
    kwalificaties team 5e (naar F) verslag
  dinsdag 27 juli finale team 12.45 u  
  donderdag 29 juli finale allround 12.50 u  
  zondag 1 augustus brugfinale 12.27 u  

  Meer weten over de Belgische turnsters? GOBELGYM maakte een 13-delige podcastreeks over de vrouwelijke toptalenten in België.