Bondscoach Mestdagh: "Moeten zien of Ann Wauters nog grote rol kan spelen"

  Philip Mestdagh

  Dinsdag komen de Belgian Cats voor het eerst in actie op de Olympische Spelen. Topland Australië wordt dan de eerste tegenstander van de Belgische vrouwen. "Het wordt tijd dat het begint", zegt bondscoach Philip Mestdagh.

  De Belgian Cats vertoeven al een poosje in Japan. Na een trainingskamp van 14 dagen in Mito zijn deze week ook neergestreken in het olympische dorp. En dat werd tijd, want in Mito was er weinig bewegingsvrijheid en bovendien vielen twee oefenwedstrijden in het water door coronaperikelen.

   

  "Dat zijn zaken die je niet onder controle hebt. Zoiets weet je niet vooraf, anders waren we misschien wel wat later naar Japan vertrokken", zegt Philip Mestdagh. "Het is jammer dat die matchen zijn weggevallen, al hebben we wel nog een gesloten training met Team USA. Dat gaat ons wel helpen met het oog op Australië. Het wordt tijd dat het begint nu."

   

  "Ik denk dat het allemaal goed zit in het team. Ik hoop dat het gebrek aan competitieritme ons geen parten zal spelen. De energie is er en we zijn volledig klaar, maar het is altijd afwachten hoe het team zal reageren op de eerste competitieprikkels. We willen er 100 procent voor gaan, zodat we achteraf geen spijt hebben."

  Jana Raman is volledig fit en mist natuurlijk competitieritme, maar ze kan een positieve impact hebben op het team. 

  Philip Mestdagh

  Australië mist in Tokio de 2,03m grote Liz Cambage, een van de beste speelster ter wereld. Cambage liet vlak voor de Spelen verstek gaan. "Het is een heel groot voordeel dat zij er niet bij is. Mét Cambage was het misschien niet speelbaar geweest", meent Mestdagh.

   

  "Of het nu speelbaar is, blijft een groot vraagteken, al hoeven we geen rekening te houden met de impact van Cambage onder de borden. Als je haar veel aandacht moet geven, biedt je immers ook mogelijkheden aan andere speelsters en Australië heeft veel goeie shotters."

   

  Hoe gaat het ten slotte met de "nieuwe" gezichten Jana Raman en Ann Wauters, die allebei ontbraken op het recente EK? "Jana is volledig fit en mist natuurlijk competitieritme, maar ze kan een positieve impact hebben op het team. Ann is fysiek sterker dan vorig jaar. We spelen hier wel tegen de wereldtop. We moeten zien of zij daarin nog een grote rol kan spelen."

  Kim Mestdagh: "Australië blijft een kanjer, ook zonder Cambage"

  programma Belgian Cats

  kwartfinales
  China Servië 70-77 verslag
  Australië Verenigde Staten 55-79 verslag
  Japan België 86-85 verslag
  Spanje Frankrijk 64-67  
  groepsfase
  dinsdag 27 juli Australië - België 70-85 verslag
  vrijdag 30 juli België - Puerto Rico 87-52 verslag
  maandag 2 augustus China - België 74-62 verslag
      M W V +/- punten
  1. China 3 3 0 +56 6
  2. België 3 2 2 +38 5
  3. Australië 3 1 2 +10 4
  4. Puerto Rico 3 0 2 -104 3