De masterclasses van Nina Derwael: 4 prangende turnvragen beantwoord

  Turnster Nina Derwael komt met 4 olympische masterclasses op de proppen.

  Morgen begint turnster Nina Derwael om 13.20 uur aan haar Olympische Spelen. Om u een betere inkijk te geven in haar sport kwam onze landgenote met 4 olympische masterclasses op de proppen. Waarom zijn er geen mannen die zich aan de balk wagen? Of waarom worden gymnasten niet duizelig? U vindt het antwoord hier.

  Masterclass #1: Waarom turnen mannen niet op de balk?

  De balk is net als de brug met ongelijke leggers voorbehouden aan vrouwelijke gymnasten. Maar waarom turnen mannen niet aan de balk?

   

  Doordat de breedte maar 10 centimeter bedraagt, is het voor veel mensen al een hele klus om hun evenwicht te bewaren op de balk. Daar kan ook Noah Kuavita, EK-finalist aan de rekstok in 2018, van meespreken.

   

  "De pirouette voor mij was redelijk moeilijk omdat ik vrij grote voeten heb. Mijn tenen gleden dan ook meteen van de rand van de balk af", aldus de Belgische gymnast.

   

  Dat het mannelijke lichaam niet echt past bij een soepele balkoefening is dan ook de logica zelve. "Op de balk zijn vooral evenwicht, lenigheid en elegantie belangrijk. Daarom turnen mannen dus niet op de balk", concludeert Derwael.

  Masterclass #2: Waarom is de Derwael zo moeilijk?

  Nina Derwael is niet enkel tweevoudig wereldkampioen aan de brug met ongelijke leggers, ze heeft ook een eigen element op haar naam. Maar hoe zit dat element in elkaar en wat maakt dat element zo moeilijk en speciaal?

   

  "Bij de Derwael begin je in een handstandpositie. Terwijl je naar beneden gaat, moeten de benen opengaan, waarna je rond de brug roteert. Het moment waarop je normaal terug naar handstand zou gaan, los je de bar", vertelt Derwael.

   

  "Net voor je de brug opnieuw vastneemt, maak je vervolgens nog een halve draai zodat je omgekeerd aan de brug komt te hangen."

   

  Doordat de complexe bewegingen elkaar snel opvolgen bij de Derwael, krijgt de oefening dan ook een hoge moeilijksgraad in de turnwereld. "Ik heb bijna anderhalf jaar nodig gehad om de Derwael onder de knie te krijgen", legt de gymnaste uit.

  Masterclass #3: Waarom worden gymnasten niet duizelig?

  Bij de grondoefening doen de turners en turnsters de zotste schroeven en salto's. Maar hoe komt het dat ze daar niet duizelig van worden?

   

  "Bij de grondoefening is het belangrijk dat we ons hoofd niet te veel naar achter brengen. Anders verliezen we ons oriëntatievermogen."

   

  "We gebruiken dan ook een trucje (soort spons) tijdens de trainingen, om ons hoofd recht te leren houden. Als we dat niet doen, verliezen we onze mousse en dat is niet de bedoeling", geeft onze landgenote mee.

  Masterclass #4: Kan Nina Derwael ook wereldkampioen worden aan de sprong?

  Nina Derwael is wereldkampioen aan de brug met ongelijke leggers, maar kan ze dat ook worden aan de sprong?

   

  "Het feit dat de sprongoefening voor mij zo moeilijk is, komt vooral door mijn lengte. Ik ben redelijk groot, dus is het moeilijker om zo snel te draaien."

   

  "Zelf ben ik ook niet zo explosief, waardoor de sprongoefening niet de makkelijkste oefening is voor mij. Simone Biles daarentegen is supergoed in de sprong. Ze is dan ook zeer klein en een van de meest explosieve turnsters ooit."

   

  Nu we dit alles weten. Zou onze eigen Nina Derwael ooit wereldkampioene kunnen worden op de sprong? "Ik denk het niet", is onze landgenote eerlijk.

   

  "Ik heb spijtig genoeg mijn gestalte niet mee. Ik ben iets te groot en ook niet erg explosief. Ik zou ook een voorwaartse en achterwaartse sprong moeten kunnen, terwijl ik alleen een achterwaartse kan."

   

  programma Nina Derwael
  zondag 25 juli kwalificaties allround 6e (naar F) verslag
    kwalificaties brug 1e (naar F) verslag
    kwalificaties team 5e (naar F) verslag
  dinsdag 27 juli finale team 8e verslag
  donderdag 29 juli finale allround 6e verslag
  zondag 1 augustus brugfinale GOUD verslag