Judoka Takato maakt favorietenrol waar en bezorgt Japan eerste gouden medaille

  Naohisa Takato heeft zijn gouden medaille beet.

  Topfavoriet Naohisa Takato is er in geslaagd om goud te pakken in het judo  in de categorie tot 60 kilogram. De 3-voudige wereldkampioen, die eerder landgenoot Jorre Verstraeten versloeg in de 1/8e finales, was in de finale te sterk voor de Taiwanees Yung Wei Yang.

  De finale begon niet al te spectaculair, beide spelers waren erg passief en wilden vooral elkaar afhouden. Het leverde hen uiteindelijk ook een bestraffing op. Yang kreeg bij het ingaan van de laatste 20 seconden ook nog een 2e bestraffing.

   

  De reguliere speeltijd leverde niets op waardoor de wedstrijd in de golden score ging. Daarin nam Yang het meeste initiatief om een doorbraak te forceren, maar Takato slaagde erin om hem vlot af te houden.

   

  Na ruim 3 minuten in de golden score kreeg Yang een 3e bestraffing van de Italiaanse scheidsrechter. Takato pakt zo voor het eerst een gouden medaille op de Olympische Spelen. Het is meteen ook de eerste keer dat een Japanner erin slaagt om een hoofdprijs weg te kapen op deze Spelen. De Fransman Luka Mkheidze en de Kazach Jeldos Smetov veroverden de bronzen medailles.

  Krasniqi verslaat thuisspeelster Tonaki

  Bij de vrouwen in de categorie tot 48 kilogram ging de gouden plak naar de Kosovaarse Distria Krasniqi. Ze versloeg in haar finale de Japanse Funa Tonaki. 

   

  Krasniqi was de favoriete, maar had het toch niet makkelijk met Tonaki die op weg naar de finale een reeks zware tegenstanders uitschakelde. Met nog 20 seconden op de klok maakte de Kosovaarse met een waza-ari uiteindelijk het verschil.