Ga naar de inhoud

Geen finale voor Axel Cruysberghs, de 1e Belgische skateboarder ooit op de OS

Axel Cruysberghs was de eerste Belgische skater ooit op de Olympische Spelen.

Skateboarden maakte vandaag zijn debuut op de Olympische Spelen. De 26-jarige Axel Cruysberghs was de pionier die de Belgische kleuren mocht verdedigen. In de streetcompetitie - waar techniek primeert - eindigde onze landgenoot als 13e. Enkel de eerste acht gaan door naar de finale.

Samenvatting van het skateboarden met Axel Cruysberghs

Skateboarder Axel Cruysberghs heeft zich vandaag op de Olympische Spelen in Tokio niet kunnen plaatsen voor de finale in de streetcompetitie.

 

Cruysberghs eindigde in de kwalificaties met een totaal van 24.81 op de dertiende plaats. Alleen de beste 8 skateboarders van de kwalificaties veroverden een ticket voor de medaillestrijd, die volgt omstreeks 5.25 uur Belgische tijd. 

 

Cruysberghs kreeg voor zijn eerste run een score van 6.52, zijn tweede run leverde 7.00 op. Nadien kreeg hij nog 5.15 en 6.14 voor twee van zijn 'tricks'. Bij zijn andere drie 'tricks' kreeg hij geen punten. De Fransman Aurélien Giraud (35.88) zette de beste prestatie van de voorronde neer. 

 

In de finale was alles opnieuw te herdoen. Na een spectaculaire strijd tussen de skaters kroonde de talentvolle Japanner Yuto Horigome (22 jaar) zich tot olympisch kampioen. De Braziliaan Hoefler (2e) en de Amerikaan Eaton (3e) mochten mee het podium op.

Herbekijk de runs van Axel Cruysberghs:

Heat 1: Er zat muziek in Jagger Eaton

Eaton Jagger, Milou Vincent, Papa Mickey, Filipe Gustavo en Gonzalez Ortiz Luis Jhancarlos gingen de geschiedenisboeken in als eerste skateboarders ooit op de Olympische Spelen.

 

Eaton Jagger zette meteen de toon. De Amerikaan schreef de eerste heat op zijn naam met een totaalscore van 35.07 punten. Net zoals vele andere skaters op de Spelen hield hij zijn oortjes in, maar hij vond duidelijk wél de juiste beats om naar de finale te rollen. 

Heat 1
Eaton Jagger Verenigde Staten 35.07
Milou Vincent Frankrijk 34.36
Papa Mickey Canada 30.39
Filipe Gustavo Brazilië 24.75
Gonzalez Ortiz Luis Jhancarlos Colombia 23.57
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Heat 2: Hoefler laat duo thuis-skaters achter zich

In de tweede heat was Kelvin Hoefler (34.69) een maatje te groot voor de Japanners Yuto Horigome (33.75) en Sora Shirai (31.52). De Braziliaan palmt in het totaalklassement zo ook  de 4e plek in.

Heat 2
Hoefler Kelvin Brazilië 34.69
Horigome Yuto Japan 33.75
Shirai Sora Japan 31.52
Ilardi Jake Verenigde Staten 29.03
O'Neill Shane Australië 19.52

Heat 3: Huston, do we have a problem?

Nyjah Huston (34,87) zette zijn favorietenrol niet meteen kracht bij in de derde heat. De Amerikaanse skate-sensatie moest de Fransman Aurelien Giraud (35.88) voor zich dulden. In het totaalklassement staat hij wel 3e. Kan hij in de finale wel triomferen?

Heat 3
Giraud Aurelien Frankrijk 35,88
Huston Nyjah Verenigde Staten 34,87
Valjalo Brandon Zuid-Afrika 16,41
Santiago Manny Puerto Rico 5,45
Matt Berger Canada 4,02
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Heat 4: Cruysberghs niet naar de finale

Cruysberghs kreeg voor zijn eerste run een score van 6.52, zijn tweede run leverde 7.00 op. Nadien kreeg hij nog 5.15 en 6.14 voor twee van zijn 'tricks'. Bij zijn andere drie 'tricks' kreeg hij geen punten. Dit was niet genoeg om door te stoten naar de finale. Onze landgenoot sloot zijn wedstrijd wel af met een knappe frontside 180 kickflip.

Heat 4
Caro Narvaez Angelo Peru 32,93
Ribeiro Gustavo Portugal 32,66
Vianna Giovanni Brazilië 28,15
Cruysberghs Axel België 24,81
Aoki Yukito Japan 18,60

De smaak te pakken? Volg morgen ook Bruggeman

Morgen is het de beurt aan Lore Bruggeman. Met haar 19 jaar hoort de studente communicatiewetenschappen al bijna bij de "anciens". De Braziliaanse Rayssa Leal en de Japanse Momiji Nishiya, nummer twee en vijf van de wereld en medaillekandidaten in Tokio, zijn bijvoorbeeld nog maar dertien jaar oud. Volg de wedstrijd morgen live bij ons vanaf 1.30 u.