Adam Peaty zet de toon op dag 1, Arno Kamminga zwemt Nederlands record

  Het olympische zwemtoernooi is van start gegaan, de Brit Adam Peaty zette meteen de toon op de 100m schoolslag. In een tijd van 57"56 was hij sneller dan de Nederlander Arno Kamminga. Op de 400m wisselslag mist thuiszwemmer Daiya Seto verrassend de finale.

  In de reeksen van de 100m schoolslag was het uitkijken naar de Brit Adam Peaty. De Britse olympische titelverdediger wil de tegenstand verpulveren op weg naar een nieuwe gouden medaille.

   

  Peaty mocht het zwembad in duiken in reeks 7. In de reeks daarvoor verbeterde Arno Kamminga zijn eigen Nederlands record van in april. Zijn tijd van 57"80 is exact een tiende sneller. De Brit, met snor, was niet onder de indruk en zwom zijn 100m in 57"56. 

   

  Beide heren plaatsen zich voor de halve finales. Er staat een mooi Nederlands-Brits duel te wachten op de 100m schoolslag.

  Bronzenmedaillewinnaar van Rio uitgeschakeld

  In het Tokyo Aquatics Centre waren alle ogen gericht op Daiya Seto. De Japanse zwemmer op de 400m wisselslag was de gedoodverfde medaillekandidaat.

   

  Na 300 meter leek Seto makkelijk op weg naar de finale, maar toen viel hij volledig stil. Hij tikte aan na 4'10"52 en kon zich niet bij de top 8 scharen. Met zijn tijd blijft hij meer dan 4 (!) seconden boven zijn persoonlijk record.

   

  De snelste op de 400m wisselslag was de Australiër Brendon Smith (4'09"27). Zijn vrouwelijke landgenotes wonnen de reeksen van de 4x100m afwisseling makkelijk voor China en Nederland.