Ga naar de inhoud

1 augustus nadert: deze wielertransfers hangen in de lucht

Sagan, Bennett, Nibali, Dennis en Degenkolb zoeken normaal gezien allemaal andere oorden op.

Vanaf 1 augustus mogen transfers in het peloton geofficialiseerd worden. De voorbije weken sijpelden al heel wat geruchten uit Radio Peloton door. Wij bundelen hier de belangrijkste sprokkels die de komende weken en maanden meer dan waarschijnlijk bevestigd zullen worden.

"Oudjes" komen aankloppen bij Deceuninck-Quick Step

Beginnen doen we bij de Belgische ploegen, waar Deceuninck-Quick Step door sponsorkwesties over een pak aflopende contracten beschikt. 

 

Patrick Lefevere legde zijn hoekstenen (onder meer Remco Evenepoel, Julian Alaphilippe en Kasper Asgreen) al vast, maar met zijn langetermijnproject is er aan interesse vanuit het peloton geen gebrek.

 

Met de comeback van Mark Cavendish in gedachten hebben ook Elia Viviani (Cofidis) en Daniel Martin (Israel Start-Up Nation) aangeklopt bij hun voormalige ploegbaas, ook de 36-jarige Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech) heeft een lijntje uitgeworpen. 


De ploeg zou Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix) al hebben vastgelegd en vanuit Italië werd of wordt ook interesse gemeld voor Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), Gianni Moscon (Ineos), Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation) en zelfs Alberto Bettiol (EF). Die laatste piste lijkt behoorlijk ongeloofwaardig na het akkefietje na Bettiols zege in de Ronde van Vlaanderen in 2019.

 

Niet alle sterkhouders blijven de stal van Lefevere trouw: Sam Bennett keert terug naar zijn ex-team Bora-Hansgrohe, Joao Almeida schippert tussen Bora-Hansgrohe en UAE, waar ook Alvaro Hodeg zou belanden.

Jakob Fuglsang heeft interesse in een plekje bij The Wolfpack.

Kleine leegloop bij Lotto-Soudal, Benoot naar Intermarché?

John Lelangue moet bij Lotto-Soudal na 2022 op zoek naar een nieuwe (co)sponsor, maar enkele pionnen wachten het resultaat van die zoektocht niet af.

 

John Degenkolb gaat voor een terugkeer naar DSM, Stefano Oldani wordt door Alpecin-Fenix weggeplukt, Tosh Van der Sande kiest tussen Jumbo-Visma en Cofidis en Intermarché-Wanty-Gobert trekt Gerben Thijssen en Kobe Goossens aan.

 

Die laatste Belgische WorldTour-ploeg versterkt zich naast het duo van Lotto-Soudal ook met Alexander Kristoff (UAE). 

 

Dimitri Claeys (Qhubeka-NextHash) keert er terug, peetvader Hilaire Van der Schueren heeft ook zijn voorliefde voor Tiesj Benoot en Ilan Van Wilder uitgesproken.

 

Alpecin-Fenix, tot slot, beperkt de kolom met inkomende transfers voorlopig tot Stefano Oldani. Daar staat een vertrek van Louis Vervaeke en Otto Vergaerde (Trek-Segafredo) tegenover.

Na 10 jaar verlaat Tosh Van der Sande Lotto-Soudal.

Bora-Hansgrohe laat Sagan vertrekken en haalt Bennett terug

Ook bij de buitenlandse (top)teams zijn er heel wat verschuivingen op til. Zo zal Bora-Hansgrohe min of meer een facelift ondergaan. 

 

De Duitse ploeg neemt afscheid van Peter Sagan en zijn hele hofhouding. De Slovaak verhuist met onder meer Daniel Oss naar TotalEnergies.

 

Het vrijgekomen budget van Sagan wordt gespendeerd aan een waaier van toppers: Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step), Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert), Aleksander Vlasov (Astana-Premier Tech), Jai Hindley (DSM) en Sergio Higuita (EF).

Sagan levert zijn Bora-tenue in, Bennett haalt zijn oude Bora-kleren weer van stal.

Versterkingen voor Van Aert, ook Pogacar wrijft in handen

Ook Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) wordt geciteerd bij Bora-Hansgrohe, maar de Portugees wordt ook aan UAE gelinkt. 

De ploeg van Tadej Pogacar wil ook weer investeren. Het richt zijn pijlen op onder meer Marc Soler (Movistar), Alvaro Hodeg (Deceuninck-Quick Step), Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) en George Bennett (Jumbo-Visma).

Met de Nieuw-Zeelander belanden we dus bij Jumbo-Visma. Rohan Dennis (Ineos) en Christophe Laporte (Cofidis) zijn nagenoeg zeker, Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal) valt wellicht ook voor een rol in dienst van Wout van Aert. 

Afhankelijk van de plannen van Tom Dumoulin (en zijn salaris) zoekt de Nederlandse ploeg nog naar een extra Nederlands uithangbord. Wout Poels (Bahrein-Victorious) staat bovenaan de verlanglijst, maar na de tijdrit in Tokio lijkt Dumoulin zijn carrière te verlengen.

Rohan Dennis wordt normaal gezien ploegmakker van Wout van Aert.

Nibali dicht bij Astana, exodus bij DSM?

Uiteraard zijn al deze (potentiële) deals nog maar het topje van de transferberg.

 

Vincenzo Nibali gaat in de herfst van zijn carrière voor een nieuw seizoen bij Astana-Premier Tech, waar ook Sonny Colbrelli (Bahrein-Victorious) op de radar staat. Movistar trekt aan de mouw van David De la Cruz (UAE) en het Astana-duo Alex Aranburu en Gorka Izagirre.

 

Cofidis kiest wellicht voor Bryan Coquard (B&B) als vervanger van Elia Viviani, die ook met Eolo-Kometa flirt.

 

Terwijl Esteban Chaves (BikeExchange) de deur bij EF openbeukt, dreigt bij DSM dan weer een leegloop. 

 

Onder meer Ilan Van Wilder en Andreas Leknessund zouden aansturen op een stopzetting van hun contract, al heeft het Noorse toptalent die berichtgeving eerder deze week nog met klem ontkend. John Degenkolb kan de jonkies alvast mee aansturen.

 

En Ineos? Zij lijken vooral afscheid te nemen van de tweede garnituur, maar naast Rohan Dennis lijkt ook Geraint Thomas een ander pad te zullen bewandelen. De Welshman bestudeert naar eigen zeggen meerdere opties.

Van Wilder droeg in de recentste Dauphiné nog de trui van beste jongere.

Bronnen: Belgische en internationale kranten, gespecialiseerde sites zoals Wielerflits en Cyclingnews