Jeugd is niet langer een excuus: hongerig Anderlecht moet een stap vooruitzetten

  Kristoffer Olsson, Vincent Kompany en Benito Raman.

  Terug van nooit weggeweest: de Jupiler Pro League. Gisteravond begon een nieuw seizoen dat zich aankondigt als uitermate boeiend. Heel wat topclubs hebben nood aan eerherstel, andere zijn vastbesloten om Club Brugge van een 3e opeenvolgende titel te houden. Hoe staan de Grote Zes ervoor bij de competitiestart? Vandaag onder het vergrootglas: Anderlecht.

  Anderlecht beëindigde de reguliere competitie met een ferme sprint met zeges tegen onder meer Antwerp en Club Brugge, maar in de Champions' play-offs won paars-wit geen enkele wedstrijd meer. Een 4e plaats en een ticket voor de Conference League waren uiteindelijk het resultaat. Dit seizoen mikt het hoger.

   

  Met de komst van onder meer Raman, Refaelov, Olsson en Hoedt oogt de spelerskern waarmee Vincent Kompany aan de slag kan een stuk volwassener. Hoewel er met Sambi Lokonga en Nmecha twee cruciale sterkhouders vertrokken, zal Anderlecht ongetwijfeld zijn definitieve terugkeer naar de top verder willen inzetten.

  Kan Gouden Schoen Refaelov ook meteen zijn stempel drukken bij Anderlecht?

  Sportief directeur Peter Verbeke staat wel nog voor de cruciale taak om de transfermarkt af te speuren op zoek naar een geschikte vervanger voor Lukas Nmecha. De kans lijkt zeer klein dat de teruggekeerde en meermaals afgeschreven Isaac Kiese Thelin dit seizoen een vaste basisplaats krijgt. Ook een tweetrapsraket Amuzu-Verschaeren overtuigde niet in het oefenduel tegen Ajax.

  Grootste versterking: Wesley Hoedt

  Met het vertrek van Matt Miazga was Anderlecht op zoek naar een geschikte vervanger centraal achterin. De komst van Wesley Hoedt was een totale verrassing. De (voormalige) Nederlandse international maakte twee seizoenen geleden nog indruk in het shirt van Antwerp en keerde afgelopen seizoen terug in de Serie A bij Lazio Roma.

   

  De Romeinen besloten de aankoopoptie op Hoedt niet te lichten, waardoor Anderlecht met de linkspoot aan de haal kon gaan. Het is nog afwachten wie zijn vaste partner centraal achterin zal worden. Onder meer Delcroix en Man City-huurling Harwood-Bellis liggen daarvoor met elkaar in balans.

  Wesley Hoedt moet dit seizoen de defensie van paars-wit leiden.

  Inkomend
  Sergio Goméz Dortmund
  Majeed Ashimeru RB Salzburg
  Lior Refaelov Antwerp
  Colin Coosemans KAA Gent
  Wesley Hoedt FC Southampton
  Taylor Harwood-Bellis Manchester City
  Isaac Tshibangu TP Mazembe
  Benito Raman Schalke 04
  Kristoffer Olsson Krasnodar
  Sieben Dewaele** Heerenveen
  Kenny Saief** Lechia Gdansk
  Aristote Nkaka** SC Paderborn
  Isaac Kiese Thelin** Kasimpasa
  Antoine Colassin** Zulte Waregem
  Bubacarr Sanneh** Aarhus GF
  Mustapha Bundu** FC Kopenhagen
  Luka Adzic** FC Emmen
  Michel Vlap** Arminia Bielefeld
  Zakaria Bakkali** Beerschot
  ** teruggekeerd na huur Krasnodar
  Uitgaand
  Lukas Nmecha (einde huur) Manchester City
  Peter Zulj Basaksehir
  Knowledge Musona Al-Tai
  Werner Hahn zonder club
  Matt Miazga (einde huur) Chelsea
  Paul Mukairu (einde huur) Antalyaspor
  Jacob Bruun Larsen (einde huur) Dortmund
  Abdoulay Diaby (einde huur) Sporting CP
  Thierry Lutonda RKC Waalwijk
  Landry Dimata Espanyol

  Resultaten in voorbereiding

  • Anderlecht-STVV 1-1
  • Anderlecht-OFI Kreta 1-1
  • Anderlecht-Ajax 0-2

  Opvallendste quote uit de voorbereiding

  Voorzitter Wouter Vandenhaute over transfers en "een gebrek aan ‘sportsmanship’, op en vooral naast het veld".

   

  "Ik kan tal van voorbeelden geven, maar laat ik er eentje nemen van onze vrienden van Brugge: haast elke speler met wie wij in deze transferperiode beginnen te onderhandelen, krijgt plots ook een bod van Club Brugge."

   

  "Een geluk dat wij die spelers toch binnenhalen, anders kunnen ze straks in Westkapelle een vestiaire bijbouwen voor al die extra spelers. Iemand willen binnenhalen, alleen maar om de concurrentie een hak te zetten, ik snap dat niet." (De Morgen, 3 juli 2021)

  Verwachte basiself

  Het oordeel van Boudeweel

  Onze journalist Tom Boudeweel

   

  "Anderlecht blijft voor mij voorlopig toch nog een vraagteken. Het zal afhangen welke diepe spits Peter Verbeke nog uit zijn mouw kan schudden. Zelfs Michel Verschueren tweette het eerder al dat het een pover seizoen zal worden zonder de geschikte puntaanvaller."

   

  "Ze tonen met enkele gerichte transfers in elk geval wel meer ambitie dan vorig seizoen. Met veel mooie namen die al bewezen hebben dat ze de kwaliteiten hebben om uit te blinken in de Jupiler Pro League."

   

  "Ik weet niet of het zal volstaan om Club Brugge en Racing Genk uit te dagen in de titelstrijd. In elk geval moet het behalen van een plekje bij de eerste 4 het doel zijn. Alles daaronder is onvoldoende."

  Met deze transfers kan Anderlecht er in elk geval met meer ambitie aan beginnen dan vorig seizoen.

  Tom Boudeweel

  Competitiestart

  • 25/7 Anderlecht-Union
  • 31/7 KAS Eupen-Anderlecht
  • 8/8 Anderlecht-RFC Seraing
  • 15/8 Cercle Brugge-Anderlecht
  • 22/8 Anderlecht-KAA Gent